Projekat udruženja Bio pčelinja klinika podržala Trag fondacija

0
170
Agrosaveti---pcelarstvo-porodice-Petrovic---04
Timac AGRO

Udruženje Bio pčelinja klinika iz Bačkog Novog Sela realizovaće u ovoj godini projekat u okviru kojeg će biti izrađena digitalna mapa pčelinjaka i pčelinje ispaše, jedina u ovom delu Evrope.

Coltrane 1120x180

Projekat „Poboljšanje stanja pčelara u opštini Bač“, koji je podržala Trag fondacija, podrazumeva i edukaciju poljoprivrednih proizvođača o principima organske proizvodnje. Te
aktivnosti biće od izuzetnog značaja s obzirom na prekomernu upotrebu raznih hemijskih
preparata u primarnoj biljnoj proizvodnji, posebno u proizvodnji jagodičastog voća. Očekuje se da će ovi problemi, s kojima se suočavaju pčelari ali i organski proizvođači, biti u priličnoj meri umanjeni nakon realizacije projekta.

Projekat će se realizovati devet meseci i za to vreme biće povećani kapaciteti za zdraviju
poljoprivrednu proizvodnju u opštini Bač, ali i šire. Edukacijom o primeni organskih principa
proizvodnje uz istovremeno očuvanje pčela, omogućiće se mnogi benefiti. Dobiće se zdravstveno bezbednije voće, a sačuvaće se najkorisnija bića – pčele.

Vertigo CC3 728x90

Pčelari dobijaju digitalnu mapu, voćari znanje o upotrebi hemije

lzuzetan doprinos unapređenju pčelarske proizvodnje u ovom delu Vojvodine ali i u celom
regionu daće digitalna mapa pčelinjaka i pčelinje ispaše, kao i edukacije o tome kako se ta mapa koristi i zašto je neophodna. Omogućiće evidenciju o tačnom broju pčelinjaka, broju košnica, evidenciju o kretanju pčelinjaka unutar opštine bačkih pčelara kao i pčelara koji periodično dolaze na teritoriju opštine Bač na određenu pašu ili čak na ovoj teritoriji imaju i svoje zimovnike, a sve se to može primeniti i na druga područja.

PROČITAJTE I...  Pčelari progasili elmentarnu nepogodu

Agrosaveti---proizvodnja-meda---pcelarenje---Melenci---03

Osim toga, mapa će sadržati evidenciju o šumama (oko 5.000 hektara na teritoriji opštine),
znaće se da li je drveće – rastinje u tim šumama medonosno, a ova digitalna platforma daće i položaj prilaznih, atarskih puteva. Takođe, pružiće informacije gde je šta posejano od
jednogodišnjih useva a može biti medonosno (npr. uljana repica, suncokret..), ili upozoravajuće zbog moguće hemijske zaštite koja bi mogla nepovoljno uticati na pčele.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

U okviru projekta „Poboljšanje stanja pčelara u opštini Bač“ biće održane radionice za pčelare i voćare, te učenike Poljoprivredne škole u ovom mestu.

U opštini Bač je 6O proizvođača jagoda koji uzgajaju ovo voće na oko 100 hektara. Voćari u svrhu zaštite svojih zasada koriste sredstva koja dovode do značajnog trovanja pčela, što svake godine pčelari mogu primetiti u vreme cvetanja i plodonošenja jagoda po broju mrtvih pčela na poletaljkama i ispred košnica kao i smanjenim fondom pčela. Povezaće se dve interesne grupe (proizvođače i pčelare) i uspostaviti dijalog kao i otvoriti prostor za razumevanje za dobrobit proizvođača i svih građana.

Tekton 1068x180px

Predsednik Udruženja Bio pčelinja klinika

PROČITAJTE I...  Apel da se stariji pčelari puste u pčelinjake

Jozef Gašparovski

Baner merlin Flexx
Prethodni tekstCene žive stoke i stočne hrane tokom marta
Sledeći tekstKako sprečiti sušenje lastara kod maline

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime