Kako sprečiti sušenje lastara kod maline

0
381
Agrosaveti Bayer Luna Sensation susenje lastara malina 02

Dragi proizvođači, danas malo više reči o jednoj od najčešćih bolesti maline i savetima kako da sačuvate vaš rod i dobijete zdrave i kvalitetne plodove. Sušenje lastara ili Didimela je ekonomski zaista značajna bolest malina. Ona se u toku zime odražava na zaraženim lastarima. U vlažnim uslovima u proleće, ova glivica vrši zarazu listova a kasnije raste kroz peteljku i naseljava koru lastara oko pupoljka. Simptomi se uočajavu krajem juna, početkom jula.

Zaraženi listovi se povremeno osuše. Na lastarima se javljaju mrke, tamne pege i dolazi do pucanja i odvajanja kore. U toku jeseni, pege se slabije primećuju jer lastari dobijaju tamniju boju. Tokom zime se primećujesrebrnkasta boja zaraženih lastara.

Suzbijanje prouzrokovača sušenja lastara nije jednostavno. Poteškoće se javljaju zbog osetljivosti novijeg sortimenta kao i zbog toga što bolesti postaju rezistentne na fungicide.

Agrosaveti Bayer Luna Sensation susenje lastara malina 01

Kako onda najbolje zaštititi malinjake?

U ovakvim okolnostima na scenu stupa Luna Sensation. Ona zahvaljujući novom načinu delovanja vrlo efikasno suzbija ovu bolest. Primena se preporučuje u vreme kada je 80% cvetova otvoreno i formirano 20-30% zelenih plodića.

PROČITAJTE I...  Zašto je važna zaštita lista zastavičara od bolesti

Prskanje maline u cvetanju sa preparatom Luna Sensation će efikasno suzbiti sušenje lastara tj. Didimelu, ali i drugu po važnosti bolest maline – sivu trulež, odnosno botrytis.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Šta se dešava sa malinama kada stignu u hladnjače?

I tu ste potpuno sigurni. Sa Lunom nema nedozvoljenih ostataka pesticida u malini. Dakle, uz Lunu Sensation vaša malina sigurno putuje u Evropu.

Za kraj jedna novost o proširenju primene Luna Sensation u povrću, i to u usevu krastavca, paradajza, zatim u zasadu višnje i trešnje.

Za više informacija, slobodno nas možete kontaktirati. Pozivam vas da nas pratite na našoj Facebook stranici i Youtube kanalu.

Ostanimo povezani.

Marija Polić

Bayer

Prethodni tekstProjekat udruženja Bio pčelinja klinika podržala Trag fondacija
Sledeći tekstZahlađenje donelo probleme proizvođačima ranih tikvica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime