Kada su pre 15 godina Gordana i njen suprug odlučili da se vrate u Srbiju, iz Austrije, gde su dugo godina živeli i radili, razmišljali su šta bi bilo najbolje za njih i njihovu porodicu. Pokušavali su i bavili se različitim granama poljoprivrede da bi došli na ideju da uzgajaju pastrmke. Glavni resurs za ovu proizvodnju bila je čista izvorska voda koja im protiče duž celog imanja. Ovaj izbor se i posle niza godina pokazao kao dobro rešenje.
Kada su krenuli sa uzgojem pastrmke Filipovići su prvo uzgajali mlađ, ali se to ispostavilo tokom vremena kao veoma zahtevan posao. Proizvodnja ribe u Uzovnici je celogodišnja, i ne gaji se samo za Slave i dane posta koji nam predstoje.
Na imanju je sve urađeno iz sopstvenih sredstava, od opreme, preko bazena , pa do propratnih objekata koji su namenjeni za dalju preradu. Krajnji kupci dobijaju sređenu i očišćenu ribu na kućnom pragu. Do sada nisu koristili podsticaje, ali neki povoljan kredit sa grejs periodom, od države, bi im mnogo značio u poslu, ističe Gordana.
Dobra hrana i za pastrmke i za kupce
Od hrane koju dobija pastrmka mnogo zavisi i kvalitet mesa, Gordana koristi hranu vrhunskog kvaliteta, pa je zadovoljna i procentom konverzije koji postiže u ribnjaku.
Zbog dobrog kvaliteta i usluge koju pružaju, stalni kupci se uvek vraćaju. Plasman pastrmke je zagarantovan. Dešava se, kaže Gordana, da se jave neki novi kupci, koji žele veće količine. Ipak, uvek se prvo ispoštuju ljudi koji dugo godina kupuju ribu od njih. Nije moguće svima izaći u susret, pogotovo u danima posta.
Gordana ima 3 sina i ćerku, unučiće, snaje. Jednom rečju, pravo bogatstvo. Velika 9-člana porodica Filipović ujedinjena je i spremna za nove planove u osnaživanju porodičnog biznisa. Naslednici hoće da prošire ponudu i u nju uvrste i prženje ribe. Sve više ljudi u Srbiji postalo je svesno koliko riba znači u ishrani, i kakve dobrobiti ima na zdravlje, pa su počeli da je konzumiraju svakodnevno, nevezano za postove.