Ribnjak TIMA u Mošorinu sa proizvodnjom RIBE od preko 5 TONA po HEKTARU

0
63
riba
Foto: Vertigo produkcija - U našem ataru

Od 1986-te godine u ribarstvu Živan Simić svake godine izvadi preko pet tona ribe po hektaru iz svojih jezera. I Živanov otac bavio se proizvodnjom ribe, te je iskustvo preneto sa kolena na koleno.

Spyrale Adama 1120x1080

Ribnjak Tima nalazi se u Mošorinu pored Titelskog brega. Prostire se na površini od 40 hektara na dve lokacije. Udaljen je od Novog Sada oko triesetak kilometara. Sada su ribnjaci prazni, u toku je čišćenje i pripreme za mlađ.

U ribnjaku je zastupljen pretežno šaran, po tri posto su amur i tolstolobik. Kada se godinama spoje teorija i praksa, stručna pomoć nije ni potrebna, ipak dva puta godišnje uzorke riba nosi na kontrolu na Veterinarski institut u Novom Sadu.

LIBRETO 1120x180

Kako ribnjak funkcioniše

Ribnjak se snabdeva vodom iz meliracionih kanala spojenih sa Tisom. U zavisnosti od potreba uključuju se pumpe koje direktno pumpaju vodu iz Tise. Tokom letnjih meseci dodatnim prepumpavanjem iz Tise zadovoljavaju se potrebe ribnjaka. U jednom od jezera sada se nalazi mlađ od prošle godine, te  u prvoj godini one, kako kaže Živan, teže oko 200 grama.

PROČITAJTE I...  Koliko Srbija pojede ribe i zašto se odustaje od podizanja ribnjaka?

Isušivanje, čišćenje i pripremanje ribnjaka u potpunosti se izvodi uz pomoć sopstvene mehanizacije. Čišćenju ribnjaka pristupa se u zavisnosti od potreba i plana proizvodnje za određenu vrstu.

Živan Simić poručuje mladim ljudima koji žele da se ostvare u ovoj grani da je put dug i da se na prvo, da tako kažemo, pecanje plodova rada čeka i do dve godine, ali je posao koji donosi sigurnu dobit, ako ga radite posvećeno i profesionalno kao on.

Opširnije možete pogledati u video prilogu:

Sagovornik: Živan Simić- ribnjak Tima

Prethodni tekstPšenice i ječmovi iz portfolia Savacoop-a u dobroj kondiciji pred žetvu
Sledeći tekstCvetovi lipe se beru u junu, a ovo su dejstva čaja od lipe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime