Ribnjak na Krupajskom vrelu

0
2952
Agrosaveti---ribnjak---Krupanjsko-vrelo---02
Foto: Vertigo produkcija

Homoljski kraj je poznat po svojim prirodnim lepotama. Jedna od njih je svakako i Krupajsko vrelo za koje kažu da je jedno od najlepših kraških vrela u Srbiji. Naša ekipa ga je obišla krajem oktobra meseca, te nismo u potpunosti mogli da vidimo i čujemo huk ovog vodopada, naravno, zbog sušnog perioda godine. Pa ipak, nismo ostali ravnodušni prema lepoti Krupajskog vrela. Ono se nalazi u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 kilometara od Žagubice. Naš domaćin, vlasnik ovog imanja, Ljubiša Petrović se danas ovde bavi seoskim turizmom, a ima i ribnjak pastrmke. Njegova porodica je ovo imanje kupila 1938. godine baveći se potpuno drugim stvarima.

Orius 1120x1080

“Oni su se tada bavili vunovlačarstvom, sukno, vodeničarstvo, sada toga nema. Sačuvali smo vodenicu. A mi smo rešili da se bavimo seoskim turizmom, da podelimo ovu lepotu sa ljudima, a napravili smo i ribnjak.” – kaže nam naš domaćin, Ljubiša.

Vodni potencijal je ovde zaista bogat, te osim hladne planinske vode, ovde postoji i termalna, koja ima temperaturu od 26 stepeni. Krupajsko vrelo su istraživali i domaći i strani istraživači, te ono nije potpuna misterija.

Agil 1120x180

Agrosaveti---ribnjak---Krupanjsko-vrelo---01

“Dolazili su naši ronioci, kao i strani: Nemci, Austrijanci, Poljaci. Dubina vrela je 123 metra, a Nemci su istražili i horizontalno oko 100 metara prema planini. Sve je ispunjeno vodom, mrak je bez biljnog i životinjsog sveta.” – kaže Ljubiša.

PROČITAJTE I...  Cena šarana skočila kao nikad, najavljuje se novo poskupljenje

IDEALNI USLOVI ZA PASTRMKU

Ovakav potencijal je naš domaćin iskoristio za ribnjak u kojem gaji kalifornijsku pastrmku. Godišnje proizvede oko 5-6 tona, iako bi mogao daleko više, kaže nam Ljubiša. Deo ribe plasiraju u svom restoranu na Krupajskom vrelu, deo kupe turisti, a deo se plasira na druga tržišta. Temperatura i gustina vode savršeno odgovaraju proizvodnji kvalitetne pastrmke, dodaje naš sagovornik.

“Ona ovde ima dovoljno kiseonika, veoma dobar protok vode. Ima dobar prirast i kontsantnu temperaturu vode od 11 stepeni.” – kaže nam naš sagovornik.

Agrosaveti---ribnjak---Krupanjsko-vrelo---03

Upravo joj ta konstantnost u temperaturi vode odgovara, a ciklus traje od godinu do godinu i po. Ljubiša kaže da bi ciklus trajao i kraće da je voda malo toplija, međutim, onda kvalitet mesa ne bi bio tako dobar. Nekada su ovi kanali služili za mini-hidroelektranu koja je bila u funkciji sve do formiranja ribnjaka. Drugi važan faktor jeste hrana za ribu, koja se ne može napraviti u domaćoj radinosti, niti kupiti u Srbiji, već je naši domaćini uvoze. Baviti se proizvodnjom pastrmke nije ni malo jednostavno, a izazova je puno, dodaje Ljubiša.

PROČITAJTE I...  Kravlje mleko sa Homolja

“I sami znate da npr. na pesticidima, fungicidima piše osetljivo za pčele i ribe. Ribe su najosetljivija bića, pa se mora voditi računa o mnogim detaljima kako bi proizvodnja bila uspešna. Morate biti prisutni konstantno.” – ističe Ljubiša.

Ovde je vidra najveća šetočina koja dolazi noći i koja u jednom dolasku može da pojede ribe koliko je i sama teška, ističe Ljubiša. A kad god pričamo o nekoj grani poljoprivrede spomenemo i podsticaje, pa nas je zanimalo ima li subvencija u ribarstvu?

Agrosaveti---ribnjak---Krupanjsko-vrelo---04

“Kao postoje podsticaji u iznosu od 10 dinara po kilogramu, što je zanemarljivo i beznačajno, jer se radi o veoma skupoj proizvodnji.” – dodaje naš domaćin.

Dakle, na Krupajskom vrelu, tačnije na imanju porodice Petrović zaista možete uživati u lepotama koje je ovde priroda napravila. I u okolini zaista ima šta da se vidi, a osim u prirodnim lepotama, možete uživati u kvalitetnoj, domaćoj hrani. Turisti su prepoznali potencijal Homolja te dolaze u sve većem broju što je nateralo naše domaćine da ozbiljno počnu da razmišljaju o povećanju svojih kapaciteta.

PROČITAJTE I...  Farma koza Murciano Granadina

Prethodni tekstClaas Lexion 700 – Mišljenje sa farme
Sledeći tekstProizvodnja spanaća u Mužlji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime