Najstarija farma svinja u Mačvi na ivici egzistencije: Država ne čuje vapaj stočara

0
542

Slobodan Đorđević iz sela Lipnički šor koje se nalazi u Mačvi ima veliku farmu svinja i na njoj u ovom trenutku oko 300 prasića i 50 krmača za priplod. On se već dugo godina bavi stočarstvom, ali kako kaže ne pamti teže dane za svoju farmu. Inače, ovaj kraj ima dugu svinjarsku tradiciju, pa se tako u ovom delu Srbije skoro svaka kuća bavi uzgojem svinja. Teška proizvodna godina obeležena je povećanjem cena hrane sa jedne strane i niskom otkupnom cenom mesa sa druge. Slobodan se bavi prodajom priplodnog materijala, i ne tovi svoja grla, ali ističe da država ne čuje vapaj stočara.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Sa farme se godišnje isporuči od 800-1200 grla svinja, koje se potom predaju tovljačima. Kukuruz kao jedna od najvažnijih namirnica u ishrani svinja, ove godine dao je slab rod, na sreću, region Mačve nije prošao tako loše , pa se sa jednog hektara, od ukupno 9, skidalo i preko vagona kukuruza. Slobodan sam pravi hranu i veoma vodi računa o tome šta daje životinjama. Kukuruz je prošao kroz proces sušenja i spreman je za kombinovanje sa drugim komponentama koje učestvuju u obroku.

Adama Sultan 1120x180

Ni pedalj državne zemlje u zakup

Tužno je da jedna od najstarijih farmi u regionu Mačve nije dobila ni pedalj državne zemlje u zakup. Odgovor koji je dobio od nadležnog ministarstva glasi da se ne može zasnivati proizvodnja na državnoj zemlji, što predstavlja čistu nelogičnost. Naš sagovornik kaže da je unazad 15 godina mnogo novca, vremena i truda uložio u farmu , ali mu se ništa od toga nije vratilo na adekvatan način.

PROČITAJTE I...  Tov bikova i svinja i stado od 120 ovaca

Neophodno je otkriti ko mešetari

Država uvozi svinje iz Danske, bez ušne markice, po ceni od 80 dinara po jednom kilogramu, dok domaći proizvođači ne znaju šta će sa svojim prasićima i kome će ih predati, po ceni koja ne pokriva ni osnovne troškove. Dampingovanje cena je pogubno za domaće stočare pogotovo u teškoj godini kao što je ova.

Aneri Galenika 1120x185px

Rešenje je da država napravi dobru strategiju poljoprivrede kao i buduća predviđanja, i da se na osnovu toga konačno vidi šta je potrebno i u kojoj količini da proizvode naši domaćini.

Sagovornik: Slobodan Đorđević- proizvođač svinja, selo Lipnički šor, Mačva

Prethodni tekstDivlja šargarepa: Lekovito lišće, a ne koren
Sledeći tekstStočarstvo i voćarstvo „ruku pod ruku“: Farma krava i uzgoj šljive

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime