Stočarstvo i voćarstvo „ruku pod ruku“: Farma krava i uzgoj šljive

0
299

Tomislav Marković iz okoline Aranđelovca uzgaja šljivu na preko 20 hektara podeljenih u dve parcele. Mlađi zasad podignut je ovog proleća, sortiment je bogat i raznovrstan, pa se tako u zasadu nalaze: stenlej, čačanska rodna, felicija, čačanska rana i lepotica. U trenutku naše posete voćnjaku, čika Toma je izvlačio stajsko đubrivo i nanosio ga oko sadnica šljiva.

Adama Maganic 1120x180

Kao iskusni voćar, Tomislav zna sve dobrobiti ovog prirodnog đubriva, kao i to koliko rod može da bude bolji u berbi. Godina na izmaku, pamtiće se kao loša, zbog mraza koji je nastupio tokom cvetanja šljive. Uprkos svim preduzetim merama, u poljoprivredi, uvek postoji vreme kao činilac i kao manje poznat faktor u jednačini visokog roda.

Tomislav ima siguran otkup šljive, jedan deo se prodaje u svežem stanju i izvozi, a od ostatka se pravi rakija premijum kvaliteta. Ovogodišnja otkupna cena bila je dobra i iznosila je 55 dinara po kilogramu. Pored cene na koju ne može da se požali, našeg sagovornika, kao člana lokalne zadruge „Lipa“ zadesila je nepravda po pitanju dobijanja pomoći za koju su konkurusali kao zadruga i imali svo pravo na istu.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Bez subvencija države

Subvencije države, kako kaže, ne dobija, uprkos tome što podnosi zahteve, i dodaje da jedino šta može da pohvali jeste pomoć koja stiže od osiguranja. Takva pomoć mnogo znači kada ga zadesi grad ili neka druga nevolja.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Veliko Krčmare

Povezanost stočarstva i voćarstva

Pored voćarstva, Tomislav se pokazao i kao dobar stočar. On na svojoj farmi ima 10 krava i 5 junica. U planu je da se napravi savremenija farma, nalik onima u Austriji, Nemačkoj i drugim zemljama zapadne Evrope. Iako je slika stočarstva nezahvalna, u ovom trenutku, Tomislav ne odustaje i dodaje da su povezali stočarstvo sa voćarstvom, kroz upotrebu stajskog đubriva u voćnjacima.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Uprkos velikom radu i trudu, naš sagovornik ne predviđa svetlu budućnost stočarskoj proizvodnji u Srbiji, osim ako se ne preduzmu neke radikalnije mere za oporavak ove poljoprivredne grane. Toma kaže da njegov prijatelj, po struci veterinar, nema više koga da leči, jer se broj grla drastično smanjio u celoj Šumadiji.

Nadamo se da će ova priča doći do nekoga ko je nadležan i da će subvencije uslediti porodici Marković kao najbrojnijoj u ovom delu Šumadije, kako bi njihovi naslednici, 4 sina i 2 ćerke, ostali u Srbiji i nastavili porodičnu tradiciju dobrih poljoprivrednika. U suprotnom, oni će, kao i većina mladih ljudi morati da potraže neku bolju zemlju za sebe i svoje potomke.

BTZ 1120x180px

Sagovornik: Tomislav Marković, Gornja Trešnjevica

Prethodni tekstNajstarija farma svinja u Mačvi na ivici egzistencije: Država ne čuje vapaj stočara
Sledeći tekstKoliko dugo BRAŠNO može da se čuva u kućnim uslovima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime