Tov svinja i otkupna cena tovljenika: Ako smo seljaci, nismo nepismeni i glupi

0
3833
svinja
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Taman kada su uzgajivači svinja u Srbiji nekako došli na „zelenu granu“ i mesto gde bi mogli da nađu računicu i isplativost u proizvodnji svinjskog mesa, država je povukla potez koji nije treba da pogodi farmere. Međutim, otkupna cena tovljenika je, ipak, doživela udar.

Adama Maganic 1120x180

Pitali smo ko će izvući deblji kraj zbog pojeftinjenja svinjskog mesa: trgovci (klaničari) ili farmeri? Uredbom Vlade i njenim usvajanjem svinjsko meso je pojeftinilo, a zatim se desilo da neke klanice obore cenu tovljenika na 240 dinara i ponovo dovedu stočare u nezavidan položaj. Utrošak hrane, repromaterijala i energenata na farmama se ne poklapa sa cenom koja je ponuđena stočarima. Predrag Marčetić, iz Kačareva, ima farmu sa preko 200 svinja i ne pamti gore dane za poljoprivrednike.

Klaničarima problem 30 dinara

Poljoprivrednici su u poslednja 2-3 meseca konačno dočekali da se cena tovljenika podigne na neki realan nivo koji im dalje opseg za zaradu i kreće se u rasponu od 260-270 dinara, plus PDV. U odnosu na cenu nafte i sva druga poskupljenja, sa ovom cenom je mogla da se napravi kolika-tolika razlika u prihodovanju.

MPS baneri II

“2015. godine svinje su bile 200 dinara. Sada su svinje 240 dinara oborene cene, da kažem, 250 dinara ako uspe da se proda. Znači, obara se tih 30 dinara. Problem je ispao klaničarima za 30 dinara. Oni su 2015. godine prodavali but za 400 dinara u svojim mesarama. Taj isti but je odavno otišao na nekih 700-800 dinara i sad nemaju zaradu da nama plate? To mi stvarno nije jasno, zašto se to radi i gde sve ovo vodi? Jel treba da pozatvaramo svoje farme, da nas banke orobe i da nam rasprodaju svu imovinu koju smo sticali godinama, generacijama da bi se pojedinci ekstremno obogatili, a svi mi da odemo, malo je reći u stečaj – u propast. Svi mi imamo decu, strednjoškolce, studente…”, kaže Marčetić.

PROČITAJTE I...  Griženje repova kod svinja: Zašto nastaje i kako ga efikasno sprečiti

Farmeri ne žele da postanu socijalni slučajevi

Farme se masovno gase, pogotovo one manje. Naš sagovornik kaže da se stočari sistematski “dave”. Oni ne žele da zatvaraju svoju proizvodnju i da postaju socijalni slučajevi koji će morati da rade u nekoj fabrici, umesto da budu svoje gazde, kao što su to bile generacije pre njih.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Obaranje cena mesa bi izazvalo još veće krize u stočarskoj proizvodnji u narednom periodu, ako se ovako nastavi. Mnogi će odustati od tovljačkog posla, jer je skupa stočna hrana i nema nikakve računice.

U lancu proizvodnje zaradu ima i fabrika stočne hrane i klanica i trgovina, u kojoj je to isto meso duplo skuplje, kaže naš sagovornik. Svi imaju zaradu,  osim seljaka koji gaji svinje, hrani i leči životinje i na kraju je uvek na gubitku.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Poslušajte ceo razgovor sa farmerom:


Sagovornik: Predrag Marčetić, profesionalni uzgajivač svinja iz Kačareva
Preuzimanje teksta je dozvoljeno, samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstUzgoj višnje: Mašinska berba jeftinija i rešava problem radne snage
Sledeći tekstNakon poskupljenja ponovo zamrznute cene brašna i mesa, zamrznuta i cena mleka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime