Nakon poskupljenja ponovo zamrznute cene brašna i mesa, zamrznuta i cena mleka

0
139
potrosacka korpa prodavnica
Foto: Pexels.com

Vlada Srbije dozvolila je Uredbom o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica poskupljenje brašna i svinjskog mesa, a zatim te cene ograničila na maksimalni iznos, a utvrdjen je maksimalni nivo proizvodjačkih cena i marži za još nekoliko namirnica.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene svinjskog i pilećeg mesa

Cena svinjskog mesa sa buta sredinom jula ograničena je na 709 dinara, a sada je 750 dinara, cena mesa sa plećke je bila 699 dinara, a sada je 738 dinara, dok je meso od svinjskog vrata i krmenadla koštalo 595 dinara, a sada je korigovano na 659 dinara.

Uredbom je predvidjeno da marža obračunata na neto fakturnu cenu svežeg svinjskog mesa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10 odsto, a ukupna stopa marže na svinjsko meso koje je originalno upakovano i deklarisano, ne sme biti veća od 8 odsto.

ExelGrow Adama 1120x180

Pileće meso ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara po kilogramu. Marža obračunata na neto fakturnu cenu svežeg pilećeg trupa, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 5 odsto.

PROČITAJTE I...  Stočari traže uvećanje otkupne cene mleka

Cena mleka

Cena UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ograničena je na 113,99 dinara, navedeno je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Cena šećera

Maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera, po kilogramu, u svim pakovanjima, kako je predvidjeno vladinom uredbom koja je prekjuče usvojena, ne sme prelaziti 96,99 dinara.

Maksimalna proizvodjačka cena belog kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 80 dinara po kilogramu, a za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 88 dinara po kilogramu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Cena brašna

Maksimalna maloprodajna cena brašna za tip-400 u pakovanjima do pet kilograma ne sme prelaziti 84,7 dinara, a tipa-500, takodje u pakovanjima do pet kilograma, ograničena je na 78,65 dinara.

Najviša proizvodjačka cena brašna ne sme prelaziti 70 dinara po kilogramu, a marža obračunata na neto fakturnu cenu brašna tipa T-400 glatko, umanjenu za rabate i popuste od strane dobavljača, iznosi maksimalno 10 odsto.

Spyrale Adama 1120x1080

Maksimalna proizvodjačka cena brašna tipa-500 ne sme prelaziti 65 dinara po kilogramu. Marža obračunata na neto fakturnu cenu brašna tipa T-500 umanjenu za rabate i popuste dobavljača, iznosi maksimalno 10 odsto.

PROČITAJTE I...  Ukinuta zabrana izvoza ulja, smanjene i akcize na naftne derivate

Cena suncokretovog ulja

Uredbom se ograničavaju proizvodjačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

Uredba o novim cenama osnovnih namirnica i visinama marži važi do 31. avgusta.

Izvor: Beta

Prethodni tekstTov svinja i otkupna cena tovljenika: Ako smo seljaci, nismo nepismeni i glupi
Sledeći tekstŠta će se desiti ako se zreo crni luk ne izvadi iz zemlje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime