Uzgoj višnje: Mašinska berba jeftinija i rešava problem radne snage

0
351

Miloš Radovanović, mladi poljoprivrednik, iz Banatskog Kralovca, na svom gazdinstvu osim jabuke, kruške i grožđa gaji i višnju. Stari zasadi se polako krče, jedna voćna vrsta ustupa mesto nekoj drugoj u zavisnosti od potražnje i cene. Problem nedostatka radne snage je samo još jedan od izazova u nizu koji se uzima u obzir prilikom odabira voća koje će se proizvoditi. Naš sagovornik kaže da je zadovoljan otkupnom cenom od 65 dinara za kilogram višnje.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Zbog izuzetno visokih temperatura procenat briksa ili suve materije je u ovom trenutku veliki. Veći deo višnjika je pod zalivnim sistemom, a oni delovi koji nemaju navodnjavanje imaju umanjen prinos. Bez vode nema dobrog roda niti mogućnosti za ozbiljnije bavljenje poljoprivredom, pa je u planu da se u novom zasadu višanja postavi sistem kap po kap na svih 55 hektara.

Prednost upotrebe peletiranog stajnjaka

Uzgoj višnje nije lak. Miloš u svom voćanjaku redovno koristi stajnjak koji je jedan od važnih činilaca za dobar rod. Budući da prati savremene tendencije u voćarstvu, naš sagovornik kaže da se odlučio za peletirani stajnjak, kao novinu u proizvodnji. Ovaj stajnjak ima sva svojstva kao i običan samo je još efikasniji u ishrani biljaka. Kada je reč o podsticajima, zasad se prostire na više od 5 hektara i zbog toga nije podložan dobijanju subvencija od strane države.

Adama Sultan 1120x180

Mašinska berba višnje

Višnja se na ovom imanju bere mašinski, jer je taj vid berbe jeftiniji, a upotreba radje snage zanemarljiva. Jedan od glavnih razloga za ekspanziju višnjika kod nas, pored dobre otkupne cene, leži i u mašinskoj berbi koja rešava problem radne snage, sa kojim se susreću mnogi proizvođači. Miloš kaže da će zasad jabuka uskoro da iskrči, zbog slabe rentabilnosti i na njihovo mesto će doći višnja.

PROČITAJTE I...  ZIMSKA REZIDBA VOĆKI i važne smernice za orezivanje

Sagovornik: Miloš Radovanović, voćar iz Banatskih Karlovaca

galenika pylon 1120x85
Prethodni tekstVodič za čuvanje organskog povrća nakon berbe
Sledeći tekstTov svinja i otkupna cena tovljenika: Ako smo seljaci, nismo nepismeni i glupi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime