Uzgoj i farma svinja u Bačkom Brestovcu

0
1982
Agrosaveti - Farma svinja u Bačkom Brestovcu 06

Kako to obično biva, ratarska proizvodnja, uglavnom za sobom povlači stočarsku i obrnuto. Kompenzacijama i prodajom useva pojedinih ratarskih kultura, stočari u Srbiji neretko hrane svoja grla. Ali kada se ta praksa pokaže neisplativom, ili čak i potpuno negativnom, neki stočari prave drugačije kalkulacije i sami zaokružuju ceo proces.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Farma svinja u Bačkom Brestovcu 03

Dobar primer jedne takve poljoprivredne prakse pronašli smo u selu Bački Brestovac nadomak Sombora. Nebojša Radić bavi se prvenstveno svinjarstvom, kojem je veoma uspešno dodao nasleđeno i unapređeno ratarstvo. Ceo proces proizvodnje tovljenika, on je tokom godina zaokružio na svom gazdinstvu.

Zaokružen proces proizvodnje tovljenika

U brojkama gledano, naš domaćin obrađuje 10 hektara pšenice, kukuruza i soje. Godišnje ima od 10 do 15 krmača i do 300 komada tovljenika i prasadi. Iako sve izgleda i deluje glatko, sve ovo postići kaže, veoma je teško. Ali pritom ne misli na fizički posao.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti - Farma svinja u Bačkom Brestovcu 05

Kako kaže naš domaćin, od njive do trpeze svojih grla, sve je zaokružio ali samo zato što je bio prinuđen.

Agrosaveti - Farma svinja u Bačkom Brestovcu 02

Posle petnaest godina ovakve proizvodnje, naš domaćin kaže da se svakoga dana pre svega raduje kvalitetu koji je rezultat svega toga, a onda i isplativosti koja ne izostaje ni kod njega ni kod kupaca.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Jedinstvo svinjarstva i ratarstva

Ovakva proizvodnja hrane za svinjarstvo nije jednostavna. Osim mehanizacije i propratnih sredstava, neophodna je i zemlja za ratarenje. Od kada se bavi ovim granama poljoprivrede, naš domaćin kaže da se isključivo oslanja na svojih svega 10 hektara hektara zemlje koju obrađuje, jer državnoj ne može prići.

PROČITAJTE I...  Farma Angus goveda u Mužlji

Agrosaveti - Farma svinja u Bačkom Brestovcu 01

Svoje tovljenike Nebojša prodaje poznatim mesarama i klanicama i pojedincima koji su već godinama lojalni kvalitetu kaže. Cene su promenljive, te se njima i previše licitira u poslednje vreme.

Infinito Bayer 1120x180 V01

A u budućnosti …

Ovo je priča o praktičnoj i lepoj proizvodnji svinja i ratarstvu u Bačkom Brestovcu.

Iako cela porodica Radić voli svoje gazdinstvo i poslove koje svakodnevno obavlja, nisu optimisti. Sve se teže postiže sve željeno, te se kako su nam rekli ne mogu širiti. Ostaju verni kvalitetu, pa dok se bude moglo.

Spyrale Adama 1120x1080

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPožari u Vojvodini: Posledice na vazduh, zemlju, živote
Sledeći tekstOrganska proizvodnja lešnika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime