Uzgoj i farma svinja u selu Lučica

0
2359
Agrosaveti - Farma svinja u selu Lucica 06

U Braničevskom okrugu, konkretno u selima opštine Požarevac uzgoj svinja je spao na svega petoricu-šestoricu uzgajivača koji se još uvek bore sa čestim turbulencijama u ovoj grani stočarstva.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Jedan od njih je i Dragan Naumović iz sela Lučica koji trenutno ima 30 krmača, a na godišnjem nivou utovi od 200 do 300 tovljenika. Svinjarstvom se bavi više od 15 godina i kako kaže u ovoj proizvodnji planirati je skoro pa nemoguće, jer su oscilacije cena isuviše česte.

Agrosaveti - Farma svinja u selu Lucica 02

„Svaka godina je priča za sebe. Ima i uspona i padova. U toku godine bar 6-7 puta se menja otkupna cena, nema sigurnosti, ne možeš ništa predvideti“ – kaže Dragan. Trenutna cena od 140 dinara je veoma razočaravajuća, dodaje naš domaćin, jer sa njom se možda pokriju samo troškovi proizvodnje. Naravno, ne računajući rad i trud.

Adama Sultan 1120x180

Porodična farma

Farma Naumovića je prava porodična farma, jer su u rad uključeni i žena i sin i ćerka, priča Dragan. Sami prave smeše za koncentrat, što dodatno onu spomenutu nulu pretvara u nešto pozitivno, ali trenutno je to daleko od isplativosti i zadovoljstva, ističe Dragan.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Sanad

Agrosaveti - Farma svinja u selu Lucica 04

„Realna cena svinja je oko 250 dinara, a tovljenika bar 170 dinara, da bi ti ostale 4.000 čiste zarade“ – ističe naš domaćin.

galenika pylon 1120x85

Subvencije su potrebne i za pohvalu, ističe Dragan, međutim tempo isplate dodatno otežava ionako težak položaj domaćih tovljača svinja. „Prošle godine u oktobru mesecu sam predao papire za utovljene svinje, još ni rešenje nisam dobio.“

Ratarstvo prati stočarstvo

Uz tov svinja, porodica Naumović se naravno bavi i ratarstvom. Polovinu proizvedenih ratarskih kultura ostavljaju za potrebe farme, međutim ovogodišnja cena kukuruza, koja u ovom kraju iznosi oko 13 dinara, navela ih je da 90% prinosa skladište.

Agrosaveti - Farma svinja u selu Lucica 01

Plan je, kaže naš domaćin, da u martu, pred prolećne radove, taj kukuruz proda kako bi kupio seme, naftu i kako bi uspeo da primeni punu agrotehniku, s nadom u bolju godinu.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja organske blitve i spanaća u plastenicima
Sledeći tekstDržava vratila 745 hektara Zlatara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime