TOV JUNADI u Salašu Noćajskom

0
240

Ukoliko država ne bude preduzela energičnije i konkretnije korake, domaćem stočarstvu preti krah, upozoravaju dugogodišnji proizvođači iz Srema. Samo najuporniji među njima, među kojima je i Vlada Tufegdžić iz sela Salaš Noćajski, koji se bavi tovom bikova, održaće postojeći broj grla, ali, kako upozorava ovaj sremski domaćin, odavno se uključio „crveni alarm“. Od kada su ugašena razna Udruženja i zadruge, stočari su prepušteni da se sami bore za svoj opstanak na tržištu. A većina njih se u doba pandemije teško snalazila, nezadovoljno dodaje Tufegdžić. Kako ističe, u stočarstvu je zavladala opšta nesigurnost – nepoznati su kupci stoke, a konstantna oscilacija otkupne cene, stavila je katanac na mnoge tamošnje farme goveda.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Bez regionalizacije i strategije nema pomaka

Kada bi imao prilike da se sretne sa resornim ministrom, Vlada kaže da bi insistirao na tome da dobije odgovore na brojna goruća pitanja. Ukazao bi mu na neophodnost ozbiljnije strategije poljoprivrede u zemlji, jer se nijedan vid proizvodnje ne može raditi kampanjski. Bez regionalizacije poljoprivredne proizvodnje, neće biti značajnijeg pomaka, smatra ovaj sremski stočar. Kako kaže, mora da se odredi u kojem regionu treba da se forsira koji vid proizvodnje, da bi se sredila trenutno haotična situacija koja je zavladala.

PROČITAJTE I...  "Državni vrh pustio stočare niz vodu"

Kako kaže, proizvođači stihijski počinju da se bave određenom proizvodnjom, koja je u tom trenutku u trendu, te je tržište prezasićeno određenim proizvodima, što je rezultiralo masovnim gašenjem farmi krava i svinja. Hteli su Tufegdžići da se preorijentišu na uzgojni oblik krava – tele, ali su odustali od te ideje, zbog nedostatka pašnjaka, a u zatvorenim objektima, taj sistem nije isplativ. Još manje je, dodaje naš sagovornik, isplativa proizvodnja mleka, inputi su sve skuplji, a otkupna cena stagnira.

Adama Sultan 1120x180

Bilans za 2021.: „pozitivna nula“

Vlada i njegova porodica, su naoružani optimizmom, jer su previše napora i sredstava investirali u razvoj svog domaćinstva, da bi odustali, poput mnogih u njihovom selu. Ovu godinu neće pamtiti kao berićetnu, ističe naš sagovornik, nadaju se da će, nakon svođenja godišnjeg bilansa, biti na pozitivnoj nuli.

Otežavajuća okolnost je i ta što u selu teško mogu da dođu do pomoćne radne snage, te je za njih razbolevanje luksuz, i koronu su, kako nam priča Vlada, preležali na nogama. Srećna je okolnost što je i njegov sin, Tihomir, poput njega, zaljubljenik u poljoprivredu i mehanizaciju, od malih nogu, te će imati ko da nastavi višedecenijsku porodičnu tradiciju. Završio je Poljoprivrednu školu u Rumi, i poljoprivredu doživljava kao svoje jedino zanimanje, ne bi voleo da radi u nekoj državnoj firmi, poput mnogih njegovih vršnjaka.

galenika psenica LG 1120x185px

Sin Tihomir jedini razlog za održavanje farme u životu

Tihomir je treća generacija Tufegdžića, koji ima ozbiljne planove u stočarstvu i ratarstvu, odmalena je bio uz majku i oca na njivi, sa 12 godina je sam počeo da ore, i nije bilo dileme koju će školu završiti i čime će se baviti u životu.

PROČITAJTE I...  Stočari traže uvećanje otkupne cene mleka

Upravo zbog njegovog elana i odlučnosti da izraste u ozbiljnog gazdu imanja, Vlada i njegova supruga Ljiljana nisu ugasili proizvodnju tova svinja i goveda, pre 4 godine, kada su zbog uginuća stoke pretrpeli finansijski gubitak od oko 30 hiljada evra. Od tog poslovnog neuspeha se još uvek oporavljaju, ali, kako zaključuje Vlada, uzdaju se u bolje i perspektivnije dane, i državne mere, koje će vratiti stočarstvo na poziciju koje je imalo pre trenutne teške situacije.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Vlada Tufegdžić, stočar iz mačvanskog sela Salaš Noćajski

Prethodni tekstApril je pravo vreme za sadnju i setvu ovog povrća i cveća
Sledeći tekstZašto je zaštita SOJE od korova posle setve, a pre nicanja iz godine u godinu sve važnija?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime