Svinje moravke su autohtona rasa koja se nalazi pred nestajanjem. Tek poneki proizvođač u našoj zemlji se odlučuje za ovu rasu, iako je njihovo meso izuzetno mesnato, kvalitetno i ukusno. Kada je reč o kvalitetu mesa, tu nema razlike, ona postoji samo u količini, jer moravke daju oko 10% više mesa u odnosu na mangulice. Iskusni poljoprovrednik, iz okoline Čačka, Goran Bojović, odlučio je da sačuva ovu autohtonu rasu od zaborava i da na svom imanju u slobodnom sistemu uzgaja svinje koje nisu zahtevne, a mnogo toga mogu da pruže proizvođaču.
Uzgoj moravke nije težak
Moravka se na samom početku gajila u dolini Morave, ali se zatim teritorija njenog gajenja proširila na celu Srbiju. Ova sorta svinja nije zahtevna za uzgoj, kaže naš sagovornik, i dodaje da se moravke hrane žirom, korenjem, puževima, pečurkama i svime što nađu u prirodi, a da je za njih jestivo. Povremeno se dohranjuju.
Moravke imaju prošarano meso koje podrazumeva red mesa, pa red masti, i dostižu težinu od oko 130 kilograma. U idealnim uslovima ova rasa je puštena u prirodi i nalazi se u slobodnom sistemu uzgoja. Plasman robe nije problem, ona se distibuira različitim kanalima prodaje, a u planu je i izgradnja distributivnog centra.
Na imanju od preko 4 hektara u slobodnom sistemu je preko 200 grla. Iako mogu da žive u prirodi moravke na ovom imanju imaju i svoje objekte. Svinje se hrane ujutro i uveče, a u međuvremenu su puštene na slobodnu ispašu.
Ovim načinom uzgoja meso moravki je zdravije i što je najvažnije one nisu preterano zahtevne. Kada se sve to uzme u obzir zdrava logika nameće potrebu da se ova rasa obnovi i gaji u što većem broju.
Očuvanje tradicije nema bez udruživanja
Goran je član tamošnje zadruge koja je dobro organizovana i oko sebe oskuplja osim proizvođača i dobre menadžere koji znaju kako treba da se vodi jedna prava zadruga, koja posluje po principima kakve smo nekada poznavali.
Inicijalna ideja našeg domaćina bila je da pospeši lokalnu proizvodnju, uključujući i druge poljoprivrednike u celokupan proces, a sve sa idejom i željom da se sačuva autohrona rasa.
Zahvaljujući Goranu koji se svojski trudi da sačuva moravku od zaborava ovaj deo zapadne Srbije nastavlja sa očuvanjem duge tradicije.
Opširnije pogledajte u video prilogu gore.
Sagovornik: Goran Bojović, selo Brezovica, opština Čačak