Tov bikova u selu Očage

0
1613
Agrosaveti - Tov bikova u selu Ocage 05

U lepom mačvanskom selu Očage, koje broji svega nekoliko stotina stanovnika poljoprivreda ne zamire. Meštani se tradicionalno uglavnom, bave ratarskom i stočarskom proizvodnjom. U domaćinstvima se može primetiti da se i stare kuće osvežavaju iako pored njih ima isto toliko i onih novih, za naslednike.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Jedno takvo domaćinstvo je i Vladana Vukašinovića, poljoprivrednog proizvođača koji se tovom bikova rase simentalac, bavi intenzivno već 12 godina.

Agrosaveti - Tov bikova u selu Ocage 04

Kako to obično biva, od malena je u poljoprivrednoj proizvodnji, pa se na ovom gazdinstvu, osim 40 bikova, mogu videti i oko 20 ovaca rase vinterberg, kao i svinje i krmače.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti - Tov bikova u selu Ocage 01

Primarna poljoprivredna delatnost

Tov bikova je međutim, primarna poljoprivredna delatnost porodice Vukašinović, u kojoj svi ukućani učestvuju, čak i oni najmlađi.

Agrosaveti - Tov bikova u selu Ocage 02

Vukašinovići nisu usamljeni u ovoj proizvodnji kada je Mačva u pitanju. Poput njih, kaže naš domaćin, ima još proizvođača koji tove bikove i takođe svinje. Na tom putu, većina njih se poput Vladana, bavi i ratarstvom koje je neophodno uz osnovnu ishranu goveda.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Kada stignu kao telad težine nešto manje od 200 kilograma, bikovi se na ovom gazdinstvu tove oko 12-13 meseci. Vladan godinama sarađuje sa proverenom klanicom koja tovljenike i otkupljuje. Iako imaju dobru saradnju, cena je i u ovoj grani stočarstva kaže, najveći problem.

PROČITAJTE I...  Farma od preko 200 ovaca u Aleksandrovu: Mi, ne odustajemo!

Pored problema mladi ipak ostaju

Iako je problematika i u ovom selu, kao i u većini sela širom Srbije – odlazak mladih, ovaj proizvođač ne razmišlja o tome. Ima dva sina i sebe vidi da ostane u Očagama i unapredi svoju proizvodnju.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Tov bikova u selu Ocage 03

Iako naš domaćin nije ljubitelj kamera, mi nismo mogli da zaobiđemo priču o ovoj uspešnoj proizvodnji. Nekoliko generacija koje se zajednički, više nego lepo i organizovano, brinu o porodičnoj proizvodnji, uvek zaslužuju da se to vidi i čuje.

Vredno rade i unapređuju godinama svoju proizvodnju koliko god su u mogućnosti. Tome se nadaju i u godinama koje dolaze. Mladi naraštaji na gazdinstvu, takođe uživaju u tome, imaju svoje miljenike među bikovima, a zaista pravu poljoprivrednu idilu upotpunjuju i živina, krava za mužu za lične potrebe, kao i 20 ovaca.

Spyrale Adama 1120x1080

Da, sve je to oguće u selima širom Srbije, čak i kada su mala poput Očaga!

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstEU: Sankcije zbog pritiska na proizvođače hrane
Sledeći tekstUzgoj šljiva u selu Gornja Trnava

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime