Uzgoj ovaca rase Virtemberg u selu Kloka: Ovčarstvo i u devetoj deceniji života

0
1994
Agrosaveti - Uzgoj Virtemberg rase ovaca u selu Kloka 01

Uzgoj ovaca nije težak kad je ljubav velika

Uzgoj ovaca nije težak ali nije teško ništa što se dovoljno voli. Ako vam je ovoga jutra bilo teško da ustanete da biste započeli radni dan, to nije bio problem za Raju Novakovića iz sela Kloka nadomak Topole. Zatekli smo ga kako se u 88-oj osmoj godini traktorom vraća sa njive i nastavlja dalje kod svojih ovaca u sred novembra. Rođen je i odrastao baš na ovom gazdinstvu, na kom ga od malena prati ljubav prema ovčarstvu.

Spyrale Adama 1120x1080

Dočekuje nas sa osmehom i kaže da dolazi upravo sa oranja.

Agro saveti - Uzgoj Virtemberg rase ovaca u selu Kloka 03

Sve sem sakupljanja sena sam obavlja. Više ni ne pamti od kada. Nikada se nije ničim drugim bavio sem poljoprivrede. Sve koje pamti u familiji kaže, od pradede, dede i svoga oca, bavili su se poljoprivredom. Od ratarstva do stočarstva i svega po malo kroz generacije koje su u porodici Novaković stasavale. Nije bilo ni sumnje oko toga da li će je on nastaviti.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Iako su Rajini sinovi danas u inostranstvu, u celo gazdinstvo godinama ulažu. Ne samo u objekte, već i u mehanizaciju jer za nekoliko godina i oni planiraju da se vrate korenima. Do tada, Raja se uspešno bavi ovčarstvom, uzgojem ovaca rase Virtemberg i to već 30 godina.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka gazdinstva Vukmanov

Za dobru genetiku i do Banata

U početku je imao mnogo više grla koja nije mogao matičiti, ali poslednjih godina, drži samo do kvalitetnog priplodnog materijala. Po prve kvalitetne jaganjce sa papirima išao je čak u Banat i od tada jako vodi računa o svom stadu.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

S obzirom na to da je ovce čuvao još kao dečak, Raja kaže da nije reč samo o poljoprivrednoj proizvodnji, već o ljubavi. A to se negde može i videti kada se na celo gazdinstvo osvrne. Jer, ova farma ovaca i celo gazdinstvo priseća se naš domaćin, nisu oduvek ovako izgledali.

Tokom godina oko tri hektara zemlje oko gazinstva Raja je ogradio i osposobio tako da dok god je lepo vreme, ovce imaju gde da pasu. Zima ostaje za hranjenje kulturama koje opet sam seje: pšenica, kukuruz i detelina.

Kada je prodaja ovaca u pitanju i naš domaćin svestan je nestabilnog i promenljivog tržišta u Srbiji. Najveću pometnju kaže unose nakupci, koji su uspeli i njega da prevare i da mu nikada ne plate 50 hiljada dinara. Oprostio je i to ga nije pokolebalo, te sada pažljivo prodaje.

PROČITAJTE I...  Uzgoj virtemberg ovaca u selu Tomislavci

Kada je matičenje grla u pitanju Raja kaže da se na papire čeka u proseku pola godine, ali da stignu na kraju. Jako vodi računa o genetici svojih ovaca, te je i objekte za njihovo držanje tako i gradio. Pregledno, uredno i komotno i za grla i za njega kao proizvođača, tako da uvek ima preglednu evidenciju o tome u kom je boksu koje jagnje ojagnjeno.

Ovnu se ne može verovati

Ali i kada su ovnovi u pitanju, za njih postoji poseban deo na ovom gazdinstvu. Naš iskusni proizvođač se nikada ne opušta kaže u prisustvu ovih životinja jer se ovnovima nikada ne može verovati.

Pored nekoliko svinja koje još ima, zemlje koju obrađuje, 30 ovaca je broj preko kojeg ne ide. To negde i broj kojem čovek u njegovim godinama i može kvalitetno da se posveti.

Nastojaće da, koliko god je to moguće, unapredi kvalitet stada, a onda je na sinovima da kada se iz inostranstva vrate, sve to i nastave. A što se vitalnosti i volje za radom u devetoj deceniji tiče, Raja kaže da nema tu neke mudrosti. Jednostavno je imao sreće da može ceo životni vek da radi kao i kada je bio momak. U osamdeset osmoj godini ne koristi nijedan lek i da po ceo dan je napolju, u polju i među ovcama. Jer kada radite ono što volite ceo život, ne starite ni dana, negde je i poruka našeg vrednog domaćina.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase virtemberg u Selenči

Prethodni tekstUzgoj ovaca Il De France u Ravnom Selu
Sledeći tekstUzgoj Alpino koza – Dramski pisac se vratio na selo da bi se bavio kozarstvom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime