Porodična farma sa godišnjom proizvodnjom preko 180.000 pilića

0
283

Tragom iteresantnih priča, naša ekipa posetila je selo Mali Pesak, na samoj granici sa Mađarskom. Kako mladi gazda ne priča srpski jezik, spona nam je bio njegov otac Sabo Đeze. Očekivali smo, mali prostor, uzgoj tovnih pilića nekog ko je mlad i na početku posla. Uverili smo se u obrnuto. Od 2017-te kada je počeo sa uzgojom ima po 30 000 pilića u turnusu i tako svakih 45 dana, godišnje blizu 200 000 pilića. Kod njih se kaže da  kada su se već odlučili za taj posao odmah treba ugaziti  u duboku vodu.

Spyrale Adama 1120x1080

Moderni objekat “Viktor farma” za tov pilića kapaciteta je 30.000 komada, tako da je mlađani 20-godišnji Viktor započeo posao kojim je od dečačkih dana sanjao da će se baviti. Izgrađena je farma površine 1.800 kvadratnih metara u koju je porodično gazdinstvo Sabo uložilo preko 300.000 evra!

Mladi poljoprivredni preduzetnik Viktor Sabo je zahvaljujući podršci porodice dobio i te kako dobar oslonac za početak biznisa. Na farmi je angažovano troje zaposlenih, objekat se greje na biomasu pa je treba ložiti u kotlarnicu, a sve ostalo je automatizovano i radi na dugme.

PROČITAJTE I...  Kilogram pilećeg mesa košta koliko pola kilograma mladog krompira

Šta je bitno u uzgoju tovnih pilića

Da bi svakog turnusa izbacili dobru turu tovnih pilića moraju da im obezbede kvalitetan prostor u kojem borave, kvalitetnu hranu, redovnu vakcinaciju i visok nivo higijene. Jedna od najbitnijih svari naročito prvih dana jeste temperatura vazduha.

Pilići imaju temperaturu tela 38 stepeni. Idealna temperatura u objektu od prvog do petog dana njihovog uzgoja je 32 do 33 stepena na njihovoj visini, do desetog do dvanaestog dana od 30 od 32 stepena, a posle dvadesetog dana oko 23 stepena.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Umesto termometra, ponašanje pilića najbolje pokazuje da li im temperatura odgovara. Ako su ravnomerno raspoređeni po zagrevanoj površini i normalno se ponašaju, temperatura im odgovara. Ako se gomilaju ispod grejnog tela i pijuču, hladno im je. Kod našeg domaćina sve kompjuterizovano te za temperaturu brinu mešine malo veće  od termometra.

Objekat su zgradili sami, bez projektanata i pomoći stručnih lica, kaže Sabo Đeze. Osnovni uslovi koje mora da zadovolji svaki objekat ili prostorija za tov pilića su suvoća, provetrenost, obezbeđenje potrebne temperature i vlažnosti vazduha, osvetljavanje, čistoća (mogućnost lakog i detaljnog čišćenja, pranja i dezinfekcije) i zaštita od ulaska nezaposlenih osoba

PROČITAJTE I...  Kako pravilno adaptirati piliće

Proces uslužnog tova gazdinstvo Đeze radi u kooperaciji sa Topikom i  Perutninom Ptuj. Plasman je unapred dogovoren i ovo je veoma unosan posao dodaje gazda Đeze.

Oširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Sabo Đeze, proizvođač tovnih pilića

Prethodni tekstProizvodnja supstrata je lakša nego što se misli
Sledeći tekstPo novom pravilniku pravo na subvencije i u slučaju smrti nosioca gazdinstva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime