Kako pravilno adaptirati piliće

0
210
pilici kokoska
Foto: Pixabay

Prilikom odgoja pilića neophodno je, za početak, obezbediti čistu, suvu i toplu prostoriju. Ukoliko se pilići drže u toj prostoriji samo mesec dana, dovoljno je da ona ima površinu od 6-8 kvadratnih metara. Šta je još važno znati u vezi prostora i adaptacije pilića, saznaćete u narednim redovima.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ukoliko je namera proizvođača da se tovni pilići gaje do 2 meseca, potrebna površina iznosi 8 kvadratnih metara za (50 pilića).U slučaju da u istoj prostoriji pilići ostaju do kraja porasta, pa i kao odrasla živina neophodno je da im se obezbedi minimum 20 kvadrata.

Ovo se odnosi na držanje u  zatvorenoj prostoriji i na podu, kako se to danas najčešće preporučuje i čini. Ukoliko pilići posle navršenih mesec dana počnu da izlaze na dvorište ili u ispust, a u njihovoj prvobitnoj prostoriji borave pretežno noću, ona  ona može biti upola manja.

Adama Sultan 1120x180

Obratite pažnju na ponašanje pilića

Prvih dana je posebno važno obratiti pažnju na ponašanje pilića. U najpovoljnijim uslovima pilići su ravnomerno raspoređeni na celoj površini unutar ograde. Jedni se kreću, kljucaju hranu ili piju vodu, dok se drugi odmaraju ili spavaju.

PROČITAJTE I...  Maslačak u ishrani kokošaka: Jača imunitet, a pilići brže rastu

Ako im je hladno, pilići se gomilaju ispod sijalice i pište. Ukoliko im je pretoplo, oni beže od sijalice i grupišu se duž ograde, bezvoljni su, mlitavi i neaktivni. Ako u prostoriji duva promaja, pilići se gomilaju u zaklonjeni deo ograđenog prostora.

pylon galenika jan 023

Pravilo je da prvog dana temperatura bude od 32-35 C (meri se 5 cm iznad poda, tj.površine prostirke), koja se postupno smanjuje za 1C svaka dva dana, tako da se na kraju četvrte sedmice pilići drže na tzv. sobnoj temperaturi od 18-20 stepeni, obično bez posebnog zagrevanja.

Međutim, bolje je da se uzgajivač upravlja prema  ponašanju pilića, jer termometar ne može da meri toplotu koja se dobija zračenjem kao pri zagrevanju infracrvenom sijalicom.

KWS banner 728x90

Hrana za male piliće (koja se često naziva starter za piliće) može da se nabavi u poljoprivrednoj apoteci. Ona se posipa u tankom sloju 3-4 puta dnevno, tako da pilići uvek imaju na raspolaganju svežu i čistu hranu. Voda se, takođe, povremeno menja ili dopunjuje u poijilici, najmanje jedan put dnevno, pri čemu se i pojilica pere.

Prethodni tekstZastoj u prodaji krompira iz zapadne Srbije
Sledeći tekstPERUANSKA JAGODA (fizalis): Egzotična imuno bomba, a lako se gaji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime