Kako zaštititi biljke od mraza i izmrzavanja

0
1561
biljka mraz izmrzavanje
Foto: Pixabay

Kada se bliži kraj jeseni i vreme postaje sve hladnije neophodno je razmišljati o zaštiti povrća, cveća, voćki i useve od izmrzavanja pod uticajem jakog vetra, mraza i ekstremne hladnoće.

Spyrale Adama 1120x1080

Malčiranje biljaka

Biljke je potrebno malčirati da bi se stvorila dodatna zaštita tokom zime. Kompost i malč od usitnjenog lišća i sena su dobri za manje povrće, a slama je dobra za beli luk, korensto povrće i veće povrće. Usitnjena kora je najbolja za višegodišnje biljke. Borove iglice se koriste za biljke koje vole kiselo tlo, a drveni komadići za trajnice. Kod malih ili puzavih biljaka, malčiranje se sastoji u tome da se biljke gotovo u potpunosti prekriju. Ovu temu smo dodatno obradili u članku: Malčiranje bašte zimi: Da ili ne?

Niski tuneli

Nekada biljkama nije dovoljan malč, već je potrebno zaštiti nadzemni deo biljaka. Niski tuneli zagreju zemlju i pružaju umerenu mikroklimu za uzgoj povrća. Niski tuneli mogu da se prekriju agrotekstilom, agril folijom ili građevinskim najlonom (providnim). Za kupusnjače je dobar zimski agrotekstil, jer on može da propušta vodu i vazduh, odnosno, ne stvara se kondezacija, a podiže temperaturu oko povrća i štiti ga od hladnog vetra. Za lisnato povrće i mlade biljke se može koristiti agril folija, jer ih štiti od mraza, ali (kao i bilo koja folija) ne propušta vodu i vazduh i stvara se kondezacija. Zato, biljke treba provetravati i zaliti (kada su sunčani dani). Kada prođe mraz, zaštita može i da se skloni kako bi biljke nastavile da koriste sunčeve zrake.

LIBRETO 1120x180

Zaštita biljaka u uzdignutim lejama i kontejnerima

Ako gajite biljke u uzdignutim lejama ili većim kontejnerima, treba imati na umu da su korenovi biljaka više podložni oštećenima od hladnoće, jer su podignuti iznad nivoa zemlje i nemaju izolacijsku moć zemlje. U tom slučaju treba dodatno zaštiti konstrukciju (gde je zapravo koren biljaka), a to se može uraditi folijom sa mehurićima, starim ćebetom, stiroporom… Takođe, treba imati u vidu dodatnu zaštitu za nadzmeni deo biljaka (isečene providne flaše, plastične kupe, itd.)

PROČITAJTE I...  Da li ste čuli za proizvode iz porodice Luna?
uzdignuta leja zastita od mraza izmrzavanja
Foto: Pixabay

Orezivanje trajnica

Mnoge višegodišnje biljke (trajnice) kao što su božur, ljiljan potrebno je orezati u jesen nekoliko nedelja pre prvog mraza. To pomaže da se spreče oštećenja od mraza i podstiče ih da svoju energiju usmere u korensku zonu tokom zime.

Iako su ove biljke, tehnički, otporne na mraz, njihovo lišće je, zapravo, prilično nežno. Orezivanje, takođe, osigurava da snežni pokrivač neće da polomi neku veću granu.

Zaštita voćki od mraza

Kada je reč o mladom drveću (obično voćkama), ono se štiti od mraza tako što se obmota prvo slamom, a onda jutanim džakom i sve se zaveže kanapom. Biljke se, takođe, mogu prekriti raznim agro tekstilima, ali treba imati na umu da se moraju provetravati. Ako se to ne uradi, a temperatura naglo poraste, to može da našteti biljkama.

Voćari često posežu sa paljenjem vatre ili dimljenjem voćki kako bi ih zaštitili od ekstremnih hladnoća. Paljenje vatre ima više efekta od dimljenja. Najbolje je upaliti više manjih vatri. Reč je o efikasnoj metodi kojom se podiže temperatura vazduha iznad nule. Dimljenje može da bude efikasno kada je slabiji mraz, jer se povećava temperatura za oko 1-1,5 stepen Celzijusov. Pravi se zavesa od dima tako što se pale teško sagorljivi materijali.

PROČITAJTE I...  Biraš i bereš sam: Bračni par iz Gadžinog Hana ponudili samousluživanje u plastenicima

Ako se desi pojava kasnog mraza, kada je voćka počela da cveta ili zametnuti su plodovi, efikasna metoda je prskanje veštačke kiše, odnosno, fine izmaglice čim nastupi temperetura ispod nule. Mera se sprovodi sve dok ne prestane kritičan period. Voda se brzo smrzne i stvara zaštitni led zbog čega ne dolazi do izmrzavanja tkiva voćke. Kada temperatura vazduha poraste, led će da se otopi, a oštećenja neće biti. Ovako mogu da se zaštite voćke do -10 stepeni Celzijusovih.

vocka zima led
Foto: Pixabay

Zaštita saksijskih biljaka od hladnoće

Saksijske biljke treba uneti u zatvoren prostor. Ako je reč o velikim saksijama koje ne možete da pomerite i biljkama kojima može da našteti mraz i niske temperture, saksije treba utopliti tekstilom, ćebetom, džakom… Na ovaj način se štiti korenje  biljaka koje je mnogo više izloženo mrazu od korenja biljaka koje se gaje u bašti. Zemlja može da se malčira, a biljke uviju u tekstil.

Zaštita ozimih žitarica

Ozimim žitaricama sneg je najbolja izolacija. Na izmrzavanje utiče nekoliko faktora, kao što su sorta pšenice, jačina vetra tokom golomrazice, sadržaj šećera i belančevina u biljci, dubina bokorenja, itd. Potrebno je odabrati sorte koje su otporne na izmrzavanje, veliku ulogu igra pravilno obavljena setva, posebno na određenu dubinu, kao i kvalitetno đubrenje, posebno fosfornim đubrivima.

PROČITAJTE I...  Na Kvantašu u Beogradu najveći promet imao kupus, šta se još traži?

Preuzimanje teksta je dozvoljeno uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstPočele prijave za podsticaje za proizvodnju sadnog materijala
Sledeći tekstMalčiranje bašte zimi: Da ili ne?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime