Malčiranje bašte zimi: Da ili ne?

0
858
malc malciranje lisce
Foto: Pixabay

Malčiranje bašte ili gredica tokom proleća i leta je ustaljena praksa. Međutim, postavlja se pitanje da li treba postavljati malč zimi i u kojim uslovima. Evo i odgovora.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Priroda sama malčira zemlju opalim lišćem i snegom, koji je odličan izolator i zaštitnik biljaka. Međutim, baštovani malčiraju zemlju zimi da bi zaštitili tlo i biljke od velike hladnoće, posebno ako je „suva“ zima. Malč štiti korenje biljaka od vremenskih neprilika, reguliše temperaturu zemljišta tokom zime i sprečava da dođe do podlubljivanja zemlje.

Kada je golomrazica, odnosno nema snega, mraz rastresuje i diže zemlju, što se zove podlubljivanje zemlje. Ovo je dosta opasno za biljke sa plitkim korenom, jer dolazi do ogoljavanja i kidanja korena zbog čega biljke kasnije slabije usvajaju vodu i hraniva, a može ih i ubiti.

2022 Custodia 1120x1080

Takođe, ako je kišna zima, malč sprečava ispiranje golog tla.

Međutim, ne malčiraju se sve biljke na svim lokacijama. Ako su kod vas retke temperature ispod nule, malčiranje biljaka tokom zime nije dobro, jer može da ih održi u aktivnom stanju u vreme kada treba da miruju. To može da dovede da daju novi porast, a da ih iznenadni noćni mraz ošteti. Oštećena tkiva predstavljaju ulaznu tačku za mnoge gljivične i bakterijske patogene.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Ukoliko su zime hladne, a noćne temperature ispod -8C su uobičajene, malčiranje je najbolji izbor.

PROČITAJTE I...  Malčiranje voćaka: Prirodna zaštita od korova i ishrana voćnjaka

Šta se može koristiti za malč zimi?

Bilo koji „labavi“ prirodni materijal, s ozbirom da će u proleće morati da se ukloni. Zato se bira materijal koji je lak za rukovanje, poput usitnjene slame, lišća…

MPS2022 GBaneri

Sloj malča debljine oko 5-6 cm dobro će da funkcioniše. Kasnije, može da se ukloni da se obavi prolećna sadnja, a većina trajnica će proći na proleće kroz malč.

Postavlja se pitanje kada je vreme za uklanjanje zimskog malča. Najlakše je pratiti vreme. Kada tlo počne da se otapa i u vazduhu se oseti miris blata, vreme je da ukloni malč, kako bi se zemlja ugrejala i bila spremna za prolećnu sadnju.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstDržanje Holštajn krava i dnevna količina mleka za isplativost
Sledeći tekstNakon trovanja bunara privremeno zabranjen rad Euro Litijum Balkana

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime