Malčiranje bašte zimi: Da ili ne?

0
3239
malc malciranje lisce
Foto: Pixabay

Malčiranje bašte ili gredica tokom proleća i leta je ustaljena praksa. Međutim, postavlja se pitanje da li treba postavljati malč zimi i u kojim uslovima. Evo i odgovora.

Spyrale Adama 1120x1080

Priroda sama malčira zemlju opalim lišćem i snegom, koji je odličan izolator i zaštitnik biljaka. Međutim, baštovani malčiraju zemlju zimi da bi zaštitili tlo i biljke od velike hladnoće, posebno ako je „suva“ zima. Malč štiti korenje biljaka od vremenskih neprilika, reguliše temperaturu zemljišta tokom zime i sprečava da dođe do podlubljivanja zemlje.

Kada je golomrazica, odnosno nema snega, mraz rastresuje i diže zemlju, što se zove podlubljivanje zemlje. Ovo je dosta opasno za biljke sa plitkim korenom, jer dolazi do ogoljavanja i kidanja korena zbog čega biljke kasnije slabije usvajaju vodu i hraniva, a može ih i ubiti.

LIBRETO 1120x180

Takođe, ako je kišna zima, malč sprečava ispiranje golog tla.

Međutim, ne malčiraju se sve biljke na svim lokacijama. Ako su kod vas retke temperature ispod nule, malčiranje biljaka tokom zime nije dobro, jer može da ih održi u aktivnom stanju u vreme kada treba da miruju. To može da dovede da daju novi porast, a da ih iznenadni noćni mraz ošteti. Oštećena tkiva predstavljaju ulaznu tačku za mnoge gljivične i bakterijske patogene.

PROČITAJTE I...  Vermikompostiranje: Kako napraviti GLISTENJAK kod kuće

Ukoliko su zime hladne, a noćne temperature ispod -8C su uobičajene, malčiranje je najbolji izbor.

Šta se može koristiti za malč zimi?

Bilo koji „labavi“ prirodni materijal, s ozbirom da će u proleće morati da se ukloni. Zato se bira materijal koji je lak za rukovanje, poput usitnjene slame, lišća…

Sloj malča debljine oko 5-6 cm dobro će da funkcioniše. Kasnije, može da se ukloni da se obavi prolećna sadnja, a većina trajnica će proći na proleće kroz malč.

Postavlja se pitanje kada je vreme za uklanjanje zimskog malča. Najlakše je pratiti vreme. Kada tlo počne da se otapa i u vazduhu se oseti miris blata, vreme je da ukloni malč, kako bi se zemlja ugrejala i bila spremna za prolećnu sadnju.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstKako zaštititi biljke od mraza i izmrzavanja
Sledeći tekstIsustva stočara: Zašto sa holštajna prelazimo na simentalca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime