KAKO zaštititi ULJANU repicu od INSEKATA

0
24
Agrosaveti-KWS-uljana-repica---02

Usev uljane repice, koja se pretežno gaji u Vojvodini, najviše je podložan šteti koju izaziva insekt repičin sjajnik. Repičini sjajnici se javljaju svake godine i imaju jednu generaciju. Pojedine vrste ovog insekta mogu da smanje prinos do 80 odsto.

Adama Maganic 1120x180

Iz zemljišta se pojavljuje pri temperaturi tla od osam do 10ºC, odnosno kada je temperatura vazduha od 12 do 15ºC. Na početku se nalaze na cvetovima maslačka i drugih biljaka koje cvetaju rano. Kada temperatura vazduha dostigne 15ºC intenzivira se njegova pojava.

Biljke repice su osetljive u trenutku kada sjajnik započinje let. Koliku će štetu napraviti zavisi od njihove brojnosti na terminalnom cvetu, od fenofaze u kojoj se nalaze biljke u trenutku njihove pojave, sposobnosti regeneracije biljke, agrotehnici, ekološkim uslovima, objašnjava Boško Jezerkić iz  Prognozno izveštajne službe Srbije.

Paradajz 1120x180

Jezerkić podseća da je u toku  i zaštita ječma a za njom će krenuti i zaštita najdominantnije kulture u Vojvodini, pšenice.

Kako je poljoprivredna proizvodnja – proizvodnja pod otvorenim nebom stručnjaci iz Prognozno izveštajne sluzbe preporučuju pregled useva, gde se na osnovu analize donose preporuke koje će se mere zaštite primeniti. Jezerkić podseća da sve informacije o zaštiti bilja i vrsti insekticia koji se mogu koristiti i kada, poljoprivrednicimogu da nađu na novom portalu pissrbija.rs

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Opširnije možete pogledati u video prilogu:

Sagovornik: Boško Jezerkić iz  Prognozno izveštajne službe Srbije  

Krompir 1120x180
Prethodni tekstDa li će SUŠNI uslovi praviti PROBLEME prilikom PROLEĆNE setve
Sledeći tekstISHRANA JAGNJADI – ŠTA JE VAŽNO

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime