Sejalice – kreću u tajnu akciju

0
767
Agrosaveti - sejalice - 01

Jednom održano lakše stanje zemljišta, prolećna setva se sve više primenjuje gde kontrola crne trave – blackgrass (vrsta korova) predstavlja prioritet. Ovo znači da postojeće sejalice trebaju da obavljaju svoj zadatak u težim i vlažnim zemljištima gde se ovaj korov uporno pojavljuje. Istovremeno širi opseg primene pokrivnih useva takođe stvara dodatni izazov za ulagače.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Bez obzira da li je zemljište prezimilo sa redovnim usevom ili pokrivnim, važno je da se što manje remeti radi održanja semena korova zakopanim. Nema smisla da se, kažu savetodavci, tokom jeseni marljivo radi na suzbijanju korova samo kako bi ih vratili na proleće.

,,Važno je zapamtiti zašto sejete prolećno. Ako radite ovo da kontrolišete korove, onda je minimalno poremećenje zemljišta prioritet. Crna trava će reagovati na zrak svetlosti koja može da izazove klijanje semena. Isto važi i za širokolisne korove. Idealno prva i jedina kultivacija treba da je izvedena sa sejalicom.ʻʻ – kaže Dik Nil od Hatčinsona (Dick Neale of Hutchinsons).

Magnetic 1120x185px

Mada, on potvrđuje, generalno diskovi pomeraju manje zemljišta, neki kreiraju priličnu uzurpanost. Po njegovom iskustvu postoje neki ulagači tipa motičica, kao na sejalicama Amazone Cayena, klateći ,,sabljozubiʻʻ ulagači i GD tip, koji izazivaju malo pomeranje zemljišta.

SONY DSC
SONY DSC

Korektni uslovi

,,Ključno je imati strpljenja i ne žuriti sa setvom. Pričekajte da uslovi budu odgovarajući. Zemljište bi trebalo biti dovoljno rastresito da omogući dobar kontakt sa semenom i ne previše vlažno da ostavi seme izloženo spoljnim uticajima.ʻʻ – kaže on.

ExelGrow Adama 1120x180

Takođe budite realni sa setvenom normom, savetuje on. Pogotovo na težim zemljištima koja su ostavljena preko zime radi kontrole korova.

,,Herbicidi zahtevaju partnerstvo sa dobrim konkurentnim usevima da bi uspešno
odradili svoj zadatak. Nemojte podcenjivati gubitke na parceli. Treba da računate na 30%
gubitaka ili 70% uspešnog rasta biljaka na teškim, hladnim zemljištima. To znači sejati 500 semenki na m² da biste dobili 350-400 razvijenih biljaka po m² potrebnih radi efikasne kontrole crne trave.ʻʻ

Infinito Bayer 1120x180 V01

Rezidualni herbicidi treba dobro da deluju kada se nanose tokom hladnijih, vlažnijih uslova vezanih za ranu prolećnu setvu.

,,Vitalno je da se za period pred-aplikacije poseje i povalja zemljište u korektnim uslovima. Ako se počne suviše rano a zemljište je vlažno, postoji rizik da se brazdica neće zatvoriti. Semenu je potrebno makar 38 mm sloja zemlje radi sprečavanja oštećenja od hemijskog tretmana.ʻʻ – objašnjava on.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Stiv Korbet (Steve Corbett), probni menadžer na Agri Throws farmi, dodaje. Proizvođači bi trebali da pripreme zemljište što dalje moguće od perioda setve.

Agrosaveti - sejalice - 03

,,Radilo se o lošoj predsetvenoj pripremi ili pokrivnom usevu, potrebno je planirati i implementirati što je pre moguće posle žetve. Ali ako se seje prolećno radi kontrole korova, imperativ je da se zemljište remeti što je manje moguće.„ – kaže on.

Spyrale Adama 1120x1080

,,Pokrivni usevi nisu čudnovati lek. Važno je izabrati odgovarajuću vrstu radi postizanja rezultata kojima težite pri pripremi zemljišta za proleće. Oni mogu da obezbede zeleni tepih na kojem je moguće kretanje mehanizacije. Na teškim zemljištima, na primer, važno je odabrati vrstu koja će izvlačiti vlagu iz njega. Nema poente koristiti usev koji će ubiti mraz odnosno minus. Ali ne postoji jedno univerzalno/jednostavno rešenje.ʻʻ

Dobre sejalice – dobri usevi

Kada je reč o setvi pokrivnih useva, sejalica mora da bude sposobna da radi u materijalu sa ulagačima koji izazivaju minimalno uzurpiranje podloge, dodaje on.

PROČITAJTE I...  Obrada terena pod nagibom

,,Isprobali smo više mašina i zaključili da mnoge postojeće sejalice – neke ne specijalizovane – mogu da ostvare željene rezultate ako se podese korektno.ʻʻ – kaže on.

Proizvođači su brzo odgovorili na najnovije zahteve za prolećnu setvu, sa novim rešenjima ili adaptacijama na postojećoj opremi. Väderstad-ov Endru Gembl (Andrew Gamble) kaže da je često pitan od postojećih korisnika Rapid sejalica šta kompanija nudi za minimalno remećenje sloja zemljišta pri setvi i radu u pokrivnim usevima.

,,Odgovaram im da imaju šta je potrebno sa Rapid. Rapid sa svojim visokim pritiskom diskosnih ulagača je već sposoban za direktnu setvu. Za one koji traže minimalno remećenje zemljišta mogu jednostavno da podignu System Disc jedinicu za obradu i izbace je iz igre.ʻʻ – kaže on.

Rapid je takođe prilično sposoban za direktnu setvu na prezimelo strnjište, dodaje on. Ali ako zemljišni uslovi dozvole, moguće je kreirati posteljicu u jesen i onda sejati direktno u ovo na proleće. Podizanjem elemenata za obradu ne remeti se setveni sloj zemljišta.

,,Takođe je uspešno korišćen u pokrivnim usevima na proleće. Ponovo System Disc treba da je podignut, zajedno sa zatvaračima brazdi i pratećim prstima drljače, da se ne bi remetila površina. Ako imate GPS ili auto-navigaciju, takođe podignite markere. Još je moguće podesiti ulagače na usklađenost sa diskovima. Sa testovima koji pokazuju da najbolje funkcionišu u višem položaju, tako da disk reže zonu sa ulagačem iznad.ʻʻ – dodaje on.

Amazone sejalice Cayena sa svojim uskim, TineTec, ulagačima su dizajnirane posebno za nisko remetujuću setvu. Ulagači su već raspoređeni u tri reda da bi obezbedili razmak 16 cm, sa mnogo prostora za protok mase.

Da bi se dodatno poboljšala pogodnost za prolećnu setvu, kompanija je sada razvila nove diskove radi frontalne montaže, kaže Sajmon Braun (Simon Brown).

,,Ovi su dizajnirani za mašine koje se koriste na težim zemljištima u proleće i na pokrivnim usevima. Diskovi se nalaze direktno ispred svakog od 36 ulagača, sa ciljem da se proseče
kroz pokrivni usev.ʻʻ – objašnjava on.

Minimalna poremećenost

Iako diskovi imaju talasastu konturu-ivicu kako bi prosecali materijal, kreću se paralelno sa pravcem kretanja, koji ne remeti tlo. Diskovima se upravlja hidraulično preko ogrlica radi podešavanja pritiska i dubine.

Great Plains koristi zanimljiv i nov pristup u prolećnoj setvi sa svojom Saxon sejalicom. Ona koristi pojedinačne diskove za rezanje kroz pokrivne useve sa minimalnim remećenjem zemljišta. Deli mnoge komponente sa Centurion sejalicom. To znači da korisnicima nisu potrebne dve sejalice za različite uslove i sezone. Potrebno je nekoliko sati da se zamene kultivacijski diskovi sa pojedinačnim diskosnim jedinicama i obratno, kaže Dejvid Holms (David Holmes), direktor prodaje.

,,Već nekoliko godina u Velikoj Britaniji sarađujemo sa Agrovista i Elsom Semens na pokrivnim kulturama. Takođe smo stekli veliko iskustvo na našim izvoznim tržištima širom Evrope – pogotovo u Nemačkoj i Francuskoj. Tamo se farmerima ne dozvoljava da ostavljaju golo zemljište preko zime i od njih se zahteva da seju pokrivne useve.ʻʻ – nastavlja on.

,,U Velikoj Britaniji, sve više uzgajivača seje pokrivne useve kao sastavni deo njihove kontrole crne trave i da im to omogućava setvu prolećnih useva na teškom zemljištu. Ispitivanja korišćenjem Saxon sejalice pokazuju da pokrivni usevi uklanjaju vlagu iz zemljišta, poboljšavajući nosivost zemljišta. To znači da bolje mogu da podnose saobraćaj na proleće.‚‚

Prosecite pokrivni sloj

Saxon je opremljen sa Turbo ulagačima prečnika 432 mm, koji su razvijeni od strane Great Plains-a za sopstvene američke direktne sejalice. One su dizajnirane da prosecaju pokrivni sloj. Talasasto-ugaoni dizajn stvara ,,flauteʻʻ koje ulaze u zemljište vertikalno. To redukuje potrebu za pritiskom neophodnim da se prodre kroz zemljište. Izlaze paralelno sa tlom, čime se kontroliše rasterećenje zemljišta radi minimalnih poremećaja.

PROČITAJTE I...  Sejalica za kvalitet performansi

Ovo stvara 30-50 mm široku traku obrađenog zemljišta ispred otvaračkih diskova serije 00 koji pozicioniraju seme na dno stvorene brazde. Prateći zatvarajući točak je dovoljno uzak da se kreće samo po obrađenoj traci a ne po rezidualnim ostacima radi ispomoći održanja dubine.

John Deere 750A je stekao snažan utisak među direktnim sejalicama u Velikoj Britaniji. Njegovi američki koreni definišu da je razvijen kako bi se nosio sa visokim nivoima površinskih ostataka, kaže Dejvid Purdi (David Purdy). Ne zahteva nikakve alteracije za prolećne radove ili na pokrivnim usevima.

,,Sejalica je lagana i korisnici to komentarišu zbog toga što mogu da seju nedelju dana kasnije na jesen i nedelju ranije na proleće. Ima dosta slobodnog prostora oko pojedinačnih diskosnih otvarača.ʻʻ – dodaje on.

Pojedinačni diskovi prečnika 475 mm rade pod uglom od 7°. To stvara čistu brazdu, dok glatki nagazni točak pomaže održanju zadate dubine. Jedina adaptacija koje može biti neophodna u vlažnim uslovima, dodaje on, je da se montiraju nedavno razvijeni šiljasti nagazni točkovi umesto postojećih.

Brazdica, odnosno mesto gde je postavljeno seme se zatvara pratećim nagnutim zatvarajućim točkom. Neki korisnici u Velikoj Britaniji zamenjuju ovo sa Güttler Simplex zatvarajućim prstenom prečnika 33 mm, koji drobi zemljište u brazdici.

Dobro ulaganje semena

Komplet Twin Tine, razvijen od Claydon-a je prvenstveno bio namenjen performansama u vlažnim uslovima. Sada se dokazao efikasnim načinom da se redukuje poremećenost zemljišta i sa dodatnim diskovima što prosecaju sloj pokrivnog useva, kaže Džef Klejdon (Jeff Claydon).

,,I dalje koristi prednju vodeću motičicu koja otvara brazdicu, ali umesto depoziranja semena preko A ulagača, zamenjen je sa dve uske setvene motičice-depozitora. Oni smanjuju intenzitet poremećenja zemljišta i postavljaju seme u razmaku od 30 mm, koji se nalaze na oko 75 mm sa obe strane setvene brazdice. Seme se postavlja u dva reda između svakog drugog gde se nalazi formirani drenažni kanal.ʻʻ – dodaje on.

Džef Klejdon preporučuje da se na jesen uspostavi pokrivni usev sa prednjim motičicama kako bi se omogućilo dublje rastresanje zemljišta i kreirala brazdica.

,,U proleće možete da uklonite ove motičice, jer su odradile svoj posao. Zamenite ih sa pojedinačnim diskovima. Oni seku sloj pokrivnog useva i normalni A ulagači kreiraju kanal
za seme.‚‚

Duple motičice

A – ulagači seju između izbora od 75 mm, 125 mm ili 175 mm. Postoji i 25 mm široka motičica. Alternativno, možete takođe da koristite uzane, 12 milimetarske Twin-Duple motičice, koje izazivaju minimalno remećenje zemljišta. Pojedinačni diskovi, sa međusobnim razmakom od 150 mm, prosecaju pokrivni sloj i olakšavaju prohodnost motičicama. Zemljište u donjoj zoni će biti rastrešeno na jesen.

Sky sejalice se sklapaju u Francuskoj gde zimski pokrivni usevi sada predstavljaju zahtev. To je jedan od glavnih razloga zašto je Opico identifikovao mašine prikladnim za rad u Velikoj Britaniji, kaže direktor menadžmenta Džejms Vulvej (James Woolway).

,,Ključ za efikasnost Sky EasyDrill sejalice na pokrivnim kulturama su Otico frontalni gumeni paker valjci. Oni poravnavaju materijal momentalno ispred svakog para diskova i nagaznih-pritisnih točkova, što olakšava diskovima da prosecaju materijal.ʻʻ – objašnjava on.

PROČITAJTE I...  100% električna sejalica od Monosem

On naglašava ,,čistoćuʻʻ setvene trake, koja prodire zemljište sa minimalnim remećenjem. Diskovi na ulagačima imaju nagib od 1,5° i zakrenuti su u odnosu na pravac kretanja za 3,5°. Volfram-karbidni lako prodirući ulagač, koji takođe funkcioniše kao skrejper. Montiran u senci diska, pročišćava traku i depozira seme. Istovremeno, pomaže prevenciji nagomilavanja strnjišta u kreiranu brazdu.

Setveni ulagači rade u parovima, sa dubinom diskova zadatim od frontalnog paker valjka i hidrauličnog transfera mase koji omogućava pritisak ulagača do 250 kg.

Sky je takođe razvio novi, valjak većeg prečnika za frontalno montiranje na traktor namenjen setvi. Ovo je dizajnirano da se unište visoki pokrivni usevi ispred sejalice i smanji upotreba glifosata na ne više od dve aplikacije godišnje, što ponovo postaje sve učestalije u Francuskoj.

,,Za valjak, nazvan Faka (Faca), da bi bio efektivan, međutim, treba da radi u odgovarajućem tipu pokrivnog useva. Efektivnije u materijalu sa šupljom stabljikom, nego na ražanoj travi, na primer.ʻʻ – objašnjava Džejms Vulvej.

Zdraviji usevi sa strip till metodom

Martin Lol (Martin Lole), osnivač Mzuri, je praktikovao četvorogodišnju rotaciju na svojoj farmi. Pokrivni usevi posejani pre prolećne setve u trećoj godini, koje je kombinovao, kako kaže, da eliminiše problem crne trave koje je farma trpela pre usvajanja obrade u trake (strip till).

Sa Mzuri Strip-Tila sejalicom korisnici mogu da seju u opsegu od 330 ili 660 mm međurednih razmaka traka kako bi se prilagodili vrsti useva i usvojili lagano presretanje što, dodaje on, proizvodi zdraviji i rezistentniji usev.

Mzuri Select Pro-Til koristi opružno-montirane zglobno pomerljive diskove na frontu kako bi otvorili zemljište sa minimalnom uzurpacijom okolne sredine. Istovremeno razdvajaju rezidua na svaku stranu obrađene trake. Posle diska sledi auto-reset motičica koja blago obrađuje zemljište gde sloj đubriva takođe može biti postavljen.

Setvena preciznost

Stepenasti točkovi potom rekonsolidiraju obrađenu zonu, i praćeni su sa konturno-kopirajućim nosačima ulagača radi održanja preciznosti setve. Zemljište se rekonsolidira pratećim točkom radi postizanja dobrog kontakta sa semenom i nivelisanost preko opružno-montiranih prstiju drljače.

Nedavno predstavljena Horsch Avatar SD direktna sejalica ima dva reda pojedinačnih diskosnih ulagača. Mogućnost vršenja pritiska od 200 kg na disku mu omogućava da seče kroz visok nivo rezidua, kaže predstavnik firme Stefen Burkam (Stephen Burcham).

Međuredni razmak je 16,7 cm na 6 metarskoj verziji i 20 cm na 4 i 12 metarskim modelima. Pravolinijski diskovi seku površinski materijal ispred diskosnog otvarača koji radi pod uglom od 6°, dok gumom obložen nagazni točak reguliše dubinu setve.

Nagnuti-ugaoni, čelični pritisni-paker točak, koji se nalazi pored, potom rekonsolidiše zemljište nazad u setvenu brazdu. Robusna verzija na Pronto-vom sistemu gumene suspenzije se koristi radi održanja podešenog pritiska na ulagače.

Horsch takođe trenutno razvija nove nisko-uzurpirajuće ulagače za svoje Sprinter sejalice. Oni će pomoći prevenciji semenu korova da se dovede u površinske slojeve kako na jesen tako i u proleće, dodaje on.

Druga alternativa za nisko remećenje prolećnom setvom, koju on predlaže, kao i drugi proizvođači sejalica-kultivatora, je da se podignu frontalni diskovi na Pronto sejalici izvan radnog opsega, ostavljajući samo Turbo Disc ulagače da funkcionišu direktno u zemljište. Montiranjem prednjeg paker valjka će pomoći sabijanju pokrivnog useva ispred ulagača, dodaje on.

Autor: Mik Roberts (Mick Roberts)

Izvor: CPM

Prethodni tekstPrimer dobre prakse: Uzgoj vinskih sorti grožđa i proizvodnja vrhunskog vina
Sledeći tekstProlećne temperature u februaru aktivirale insekte štetočine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime