Efikasno suzbijanje uskolisnih korova u soji, suncokretu, šećernoj repi i povrću

0
650
Agrosaveti Galenika fitofarmacija suzbijanje uskolisnih korova 02

Suzbijanje uskolisnih korova u okopavinama zna da bude veliki problem. Dok za suzbijanje širokolisnih korova biramo sam početak njihovog razvoja, u suzbijanju uskolisnih korova (popout divljeg sirak iz rizoma i iz semena i drugi uskolisni korovi) pristup je nešto drugačiji.

Za njihovo potpuno suzbijanje potrebno je sačekati da sirak poraste do 20-30 ak cm visine i tek tada krenuti sa tertmanima.

Za tu namenu posebno se ističe herbicid Sprektrum. Dobro se usvaja i pri hladnom vremenu, a samo 1 sat po primeni postaje otporan na spiranje kišom.

Spektrum ima izraženo sistemično delovanje, što znači da se veoma brzo usvaja u tkivo korova. Cirkulacijom biljnih sokova lako se i brzo prenosi u sve delove biljke (nadzemne i podzemne). Tako dosopeva u najmlađe listove, ali i u najudaljenije delove rizoma sirka, koji ponekad mogu biti dugi 1 metar i više. Spektrum ulazi i u pupoljke koji miruju na rizomoma. U njima se nakuplja i njih takođe uništava, te tako sprečava pojavu retrovegetacije. Osim u soji, Spektrum se primenjuje u suncokretu, šećernoj repi, povrću i voću.

Agrosaveti Galenika fitofarmacija spektrum

Preporučena količina primene Spektruma je – 1,3 l/ha.

Drugi herbicid kojim je takođe moguće veoma efikasno suzbijati uskolisne korove poput d.sirka, muharika, koštana ili pirevine je Rafal 120 kako je njegovo puno ime.

galenika pylon 1120x85

Rafal 120 spada u najselektivnije herbicide. Zbog toga osim u soji, suncokretu, šećernoj repi, masovnu primenu ima u povrću (poput krompira, pasulja, mrkve, graška, kupusa, paprike). Rafal 120 je ujedno i herbicid sa najkraćom karencom u povrću.

PROČITAJTE I...  JESENJE PLAVO PRSKANJE koštičavih voćaka: Kada i kako obaviti tretman

Rafal 120 primenjen u preporučenoj dozi zaustavlja korove u porastu već nakon nekoliko dana od tretmana. Potom korov dobije karakterističnu crvenu boju i potpuno propadne nakon oko 14 dana. Sunčano vreme nakon tretman i obilje vlage u zemljištu ubrzava delovanje ovog herbicida.

Preporučena količina primene Rafal 120  je – 1,5 – 2 l/ha.

Agrosaveti Galenika fitofarmacija globus

Osim pomenutih, za uništavanje svih uskolisnih korova, može se primeniti i herbicid Globus.

Globus je registrovan za primenu u soji, suncokretu, šećernoj repi, krompiru.

Pogodan je za primenu u nestabilnm vremenskim uslovima, pošto se u biljno tkivo korova usvaja u potpunosti već 1 sat nakon primene te nema opanosti od ispiranja kišom. Na korove deluje veoma brzo, a korov već nekoliko sati po tretmanu prestaju sa rastom.

Globus se intenzivno i lako širi kroz čitavu biljku. Brzo dospeva u sve podezemne i nadzemne delove korova. Nakuplja se u biljnim delovima koji najbrže rastu, pa zbog toga najbrže i deluje.

Do prvih simptoma dolazi dosta brzo nakon tretmana. Već 5-6 dana nakon tretmana korov gubi zelenu boju, i počinje da propada, a to je nepovratan proces za korove.

PROČITAJTE I...  Mraz “obrao” zasade povrća

Globus je veoma selektvan prema gajenim usevima u kojima se primenjuje, dok je dejstvo na divlji sirak iz semena ili rizoma, muharike, koštan, samoniklu pšenicu i druge uskolisne korove,  brzo i potpuno.

Preporučena količina primene Globusa EC je – 2 l/ha.

Agrosaveti Galenika fitofarmacija suzbijanje uskolisnih korova 01

Uz herbicidie koje smo spomenuli, korisno je dodati i biostimulatore Cirkon i Activeg gold. Oni ubrzavaju usvajanje herbicida, podstiču porast soje i drugih useva i umanjuju negativan uticaj niskih noćnih temertura koje usporavaju rast useva.

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prethodni tekstLoša bagremova paša usloviće rast cene meda
Sledeći tekstFarma ovaca u Begeču – Isporuka jagnjetine na kućnu adresu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime