Farma ovaca u Begeču – Isporuka jagnjetine na kućnu adresu

0
360
Agrosaveti Farma ovaca Begec 01

2016. godine Saša Popović je zajedno sa svojim bratom osnovao farmu ovaca na jednom salašu kod Begeča, međutim, brat je vrlo brzo odustao, dok se Saša svim silama trudio da poveća proizvodnju. Kako kaže, teške su godine iza njega, jer u ovčarstvu nije imao iskustva, pa ipak, vrlo brzo je savladao osnovne korake, jer, kako kaže, ne voli da se predaje.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“U meni radi neki inat, u svemu što radim. Moraš da poznaješ sam sebe, da znaš šta želiš. Ja sam želeo farmu od sto ovaca, donekle sam u tome i uspeo. I dalje je ovo muka, slatka muka, ali pronalazim se u tome. Nije lako, ali radije bih radio ovo nego sedeo deset sati za kompjuterom.” – kaže Saša.

Školu je morao platiti, dodaje naš domaćin, ali valjda je tako u svakom poslu kojem se posvetiš, međutim, vremenom shvatiš šta ti zapravo od ovce zahtevaš, pa joj na osnovu toga i pružaš, ističe Saša. On ne ide ka proizvodnji priplodnog materijala, već ga zanimaju isključimo jagnjad za konzum.

Magnetic 1120x185px

“Ne idem ka intenzivnom pristupu, nemam ni uslove za tako nešto. Za to je neophodno više zemlje, mehanizacije, bolji uslovi. Ja na mojoj farmi ne živim, tako da ne mogu biti prisutan 24 sata, ne mogu sve kontrolisati. Zato ja idem na neki prirodni ciklus. Puštam je u pripust kada ona to traži, 6-7 mesec, jagnjenje očekujem tokom zime, onda kada nemam puno drugih obaveza. Idem na priču da na sto ovaca dobijem 120-130 jagnjadi.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca u Banatskom Dvoru – cena jagnjadi i dalje nepovoljna

Agrosaveti Farma ovaca Begec 02

DOSTAVA PEČENJA NA TERITORIJI NOVOG SADA

Saša na farmi sve radi sam, te mu je spomenuti plan smislen, kako bi mogao sve da postigne, a od prošle godine je realizovao još nešto. Naime, teška je bila 2020. godina. Plasman je bio otežan, a cena ispod svakog minimuma, te je Saša, kako kaže, morao da se snađe, da preživi, pa je tada došao na ideju da ljudima u Novom Sadu svakog vikenda ponudi svežu, toplu jagnjetinu.

ExelGrow Adama 1120x180

“Prošle godine je bio haos na tržištu. Nije bilo slavlja gde se obično i jede jagnjetina. Klanice su mi nudile cenu od 200 dinara, a u toj ceni se niko ne pronalazi. Onda sam krenuo krajnje eksperimentalno. Poslao sam poruku svima iz imenika u mom telefonu, ponudio pečenu jagnjetinu i tako je sve krenulo. Igrom slučaja, ispalo je dobro, dostavljam pečenu jagnjetinu vikendom na kućnu adresu na teritoriji Novog Sada.” – priča nam Saša.

OPSTAO ZAHVALJUJUĆI TOJ IDEJI

Najveća investicija u svemu ovo je vreme, dodaje Saša, a nemoguće je tako nešto raditi bez podrške porodice. Za sada ova priča lepo teče, ljudi su navikli da ih vikendom obraduje toplo pečenje, te je naš domaćin stekao i stalne mušterije. Cena jagnjadi se blago popravila u odnosu na prošlu godinu, međutim, Saša nastavlja sa svojom pričom, jer ne bi želeo da izgubi mušterije.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“Stekao sam svoje mušterije. A još nešto je važno. Nikome jaganjci ne napreduju isto, niti stižu u isto vreme za klanje. A ja na ovaj način uvek eliminišem one sa adekvatnom kilažom, dok sitnija tako mogu slobodno da hranim, pa taman i oni dospevaju itd. Tako ne može da mi se desi da pređu kilažu, jer nakupci kada dođu, oni pokupe one srednje, velike i male mi ostave, to se sada ne dešava.” – ističe Saša.

PROČITAJTE I...  Farma svinja u Baču – Od tora do trpeze

Ovo je praktično priča “od njive do trpeze”. Tim putem će Saša i nastaviti, pa zato ne razmišlja o proširenju farme. Ovo je broj koji on sam pože da opsluži, a realizacijom ove ideje, Saša kaže da se spasio, spasio je farmu, jer da je plasirao jagnjad po ceni od 200 dinara i ispod, koliko je bila prošle godine, teško da bi ovaj posao opstao, ističe naš domaćin.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Prethodni tekstEfikasno suzbijanje uskolisnih korova u soji, suncokretu, šećernoj repi i povrću
Sledeći tekstJubilarnom manifestacijom „Dani Jegričke“ obeležen Svetski dan zaštite životne sredine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime