Kako sprečiti pojavu aflatoksina u kukuruzu

0
232
plesnivost trulez klipa kukuruza
Foto: PISSrbija

Trulež klipa kukuruza koju uzrokuje gljiva Aspergillus flavus, kao i njegova kontaminacija tokom skladištenja imaju direktnog uticaja na pojavu aflatoksina u hrani. Postavlja se pitanje koje su to preventivne mere kako bi se sprečila pojava aflatoksina u kukuruzu i smanjila kontaminacija mleka.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Aflatoksin je veoma štetan za zdravlje ljudi i životinja. On ima kancerogeno, mutageno, imunosupresivno dejstvo. Kada se jednom unese u organizam ne može da se metaboliše, niti da se eleminiše termičkom ili drugom vrstom prerade iz sirovine ili hrane.

Mikotoksini koje proizvode gljive vrste Aspergillus uzročnik su prisustva aflatoksina u kukuruzu. Duga i topla leta, sa niskom vlažnošću vazduha pogoduju širenju ove vrste gljiva. Usled nepovoljnih klimatskih uslova zrna kukuruza pucaju i postaju dobra podloga za prodor i razvoj gljiva.

Adama Sultan 1120x180

Kako bi se smanjila koncentracija aflatoksina u hrani najbolje je primeniti preventivne mere koje podrazumevaju sprečavanje razvoja aflatoksigenih vrsta plesni na sirovinama i proizvodima.

Preventivne mere za sprečavanje razvoja aflatoksina

Smanjenje stresa kod biljaka kukuruza usled suše postiže se pravilnim izborom hibrida, optimalnim sklopom i drugim agrotehničkim merama koje doprinose očuvanju vlage u zemljištu.

pylon galenika jan 023

Prevencija se sprovodi  tokom vegetacije, ali i kasnije, tokom skladištenja kukuruza. Vanredna profesorka fitopatologije na NS Poljoprivrednom fakultetu dr Dragana Budakov kaže da se to postiže suzbijanjem kukuruznog plamenca, štetočine kukuruza koja pravi oštećenja na klipu i time stvara ulazne rane za prodiranje gljive A. flavus.

PROČITAJTE I...  Capreno – bez korova u kukuruzu

Prema njenim rečima, za sprečavanje i širenje gljive A. flavus tokom skladištenja neophodno je da se kukuruz optimalne vlažnosti čuva u očišćenim skladištima i silosima. Ako se infekcija pojavi u polju, kukuruz treba ranije ubirati i dosušivati kako bi se smanjila vlažnost u zrnu i prekinuio proces sinteze mikrotoksina.

KWS banner 728x90

Smanjenje kotaminacije mleka postiže se dodacima u ishrani životinja koji imaju sposobnost apsorpcije toksina, kao što su bentonit, zeolit i drugi.

Dozvoljena količina aflatoksina

Tokom niza godina, proizvođači i prerađivači mleka, fitosanitarna i veterinarska inspekcija su preduzimali mere u cilju smanjenja uzroka pojave aflatoksina, najpre u kukuruzu, a zatim posledično u hrani za životinje i mleku, te se nivo ovog kontaminenta smanjivao svake godine.

Prateći trendove, rezultate ispitivanja kukuruza, hrane za životinje i sirovog mleka, a u stalnoj komunikaciji sa službama Ministarstva zdravlja, postepeno se i zakonski uvodi oštriji kriterijum za aflatoksin, pa je trenutna važeća vrednost 0,25 μg/kg i ona ostaje na snazi do 30. novembra 2023. godine.

Preduzima se pojačana kontrola kukuruza, hrane za životinje i mleka, a sirovinske službe mlekara su počele sa podelom absorbenata (zeolit) kao dodatak ishrani krava, a u cilju snižavanja nivoa aflatoksina.

PROČITAJTE I...  KWS INITIO – Inovativan tretman semena

Izvori: Ministarstvo poljoprivrede, Euronews

Prethodni tekstPoni iz Begeča
Sledeći tekstProizvodnja organskih GODŽI bobica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime