Uzgoj Alpino koza u selu Sviloš

0
532
Agrosaveti---alpino-koza---Svilos---02
Timac AGRO

Na obroncima Fruške Gore, u predgrađu sela Sviloš, upoznali smo šezdesetogodišnjeg Stevana Doba koji je pre sedam godina napravio malu farmu koza, rase alpina. Kaže da je tih prvih godina uporedo držao i ovce i koze, ali je prostom računicom došao do zaključka da su mu koze isplativije. Osim toga, nama deluje, da se Stevan zaljubio u ove vesele i radoznale životinje koje mu danas donose jedini izvor prihoda.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Uvidio sam da mi se koze više isplate od ovaca. Kod koza ima više rada, ali se više isplate. Imaš mleko. Imam 12 koza, i čast mi je što ih čuvam.” – kaže naš domaćin, Stevan Dobo.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Na ovoj farmi svaka koza ima svoje ime i sebi svojstven karakter, priča nam Stevan. Pa su tu: Rajka, Bisa, Nataša, Georgina itd. Svaka se odaziva na svoje ime, te tako dolaze po pozivu i na mužu, priča nam naš domaćin. Stevan o kozama veoma lepo brine, a kako kaže posebno se trudi da ono što jedu bude kvalitetno i prirodno.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---alpino-koza---Svilos---01

“Bitno je da što više budu na paši, da šetaju, da brste, da što više jedu prirodnih stvari. One jedu žir, bobice, dren, trnjine, ovde one uživaju. A to mi sve vrate kroz mleko. Ja ima oko 35 litara dnevno, više manje.” – kaže Stevan.

Banner_728x90

KOZJI SIR OD NEKUVANOG MLEKA

Tokom prve godine, naš domaćin je učio da pravi sir i veoma brzo se u tome izveštio, te danas ima stalne mušterije. Na žalost, mi smo ga obišli za vreme jarenja, te nismo bili u prilici da snimimo njegove delicije od kozjeg mleka, ali smo obećali da ćemo se vratiti tokom sezone muže. Ne sumnjamo da je reč o kvalitetnom siru, jer se mušterije stalno vraćaju, a ima ih iz Novog Sada, Beograda, iz susedne Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a tokom leta redovno ga posete i ljudi koji žive u Nemačkoj i Austriji. Tako da Stevan sa prodajom nema problema.

Biofor baner 728x90

“Nudim mleko, sir krišku i tvrdi sir, naravno, i surutku. Taj tvrdi sir pravim po receptu sa Stare planine, od nekuvanog mleka. A surutka je kvalitetna, jer ne koristim sirće. Kada pijete surutku u kojoj je sirće, vama brzo starda želudac.” – objašnjava nam naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda na Fruškoj Gori

Agrosaveti---alpino-koza---Svilos---03

PRODAJA JARIĆA LOŠA

Jarenje je pri kraju, ostala je da se ojari još samo Bisa. Interesantno je to da od 17 jarića, čak 13 je ženskih, kaže Stevan. Ne planira da proširuje broj koza, jer nema dovoljno zemlje, te će većinu prodati. Međutim, za razliku od sira, prodaja jaradi kod nas je veoma loša, jer ljudi nemaju naviku da jedu jaretinu. Pa ipak, Stevan smatra da kozarstvo ima perspektivu, i da ljudi koji žive na selu treba da imaju koze. Ako ne za prodaju, onda za svoju porodicu.

“Ko god živi na selu, a ima dete, on mora imati kozu, zbog tog deteta. Tako se ulaže u njegovo zdravlje, kao što ulažeš u obrazovanje. Ne može se dete u potpunosti zaštiti od svih virusa, ali konzumirajući kozje mleko, ono će ređe biti prehlađeno, bolesno.” – smatra Stevan.

Stevan dodaje još i to da on uživa na Fruškoj gori sa svojim kozama, i ističe da od kada se ovde preselio iz Beograda još ni jednom nije bio bolestan. Nedavno se upustio i u pčelarstvo, učitelj mu je njegov komšija, te bi voleo da poveća broj košnica i da se posveti i proizvodnji meda. Kuća mu je na glavnom pustu koji je prometan što mu omogućava da bukvalno sve proda od kuće, jer za pijacu ne bi ni imao vremena.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kozjeg sira u selu Glušci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime