Viballa – Novi herbicid za uspešnu kontrolu širokolisnih korova u suncokretu

0
8649
Viballa

Viballa™ EC je novi herbicid za primenu posle nicanja zasnovan na inovativnoj aktivnoj materiji Arylex™ active za kontrolu problematičnih širokolisnih korova u usevu suncokreta, a posebno ambrozije.

Herbicid Viballa™ EC sadrži inovativnu aktivnu materiju pod nazivom Arylex™ active koja pripada grupi sintetičkih auksina (HRAC, grupa O). Njene glavne odlike su efikasno delovanje i pri malim kolčinama primene, brzo prodiranje u korovsku biljku i ispoljavanje dejstva čak i u promenljivim vremenskim uslovima (suvo i hladno vreme).

Viballa™ EC  je novi herbicid koji uspešno rešava problem sa širokolisnim korovima u suncokretu, kao što su Ambrozija, Obična Pepeljuga, Abutilon i Čičak.

Kako deluje ArylexTM active?

Aktivna materija Arylex™ active deluje tako što njeni molekuli prodiru u biljku i kreću se po celoj biljci, nakupljajući se u tačkama porasta. Biljka brzo apsorbuje herbicid i vezuje ga za specifične receptore auksina u ćelijskom jedru – i baš taj momenat razlikuje Arylex™ active od svih ostalih sintetičkih herbicida na bazi auksina.

Vezivanje ove aktivne materije za receptore auksina izaziva degradaciju belančevina – represora. Tokom nekoliko časova posle primene herbicida kod biljaka se remeti funkcija rasta. Nakon nekoliko časova pojavljuju se vidljivi znaci propadanja korova, a za 3-5 sedmica u potpunosti se uništavaju.

PROČITAJTE I...  Čista njiva bez korova: Ove preparate koriste ratari širom Evrope

Ključne prednosti herbicida Viballa™ EC

  • Najbolja kontrola ambrozije (Ambrosia artemisiifolia), čak i prerasle;
  • Novo rešenje u borbi protiv rezistentnih korova;
  • Jedinstveni period primene;
  • Bez ograničenja plodoreda;
  • Primenjuje se u svim hibridima suncokreta: konvencionalnim i tolerantnim prema herbicidima (ExpressSun® i Clearfield®);
  • Visok nivo bezbednosti za životnu sredinu.

Brzina delovanja herbicida Viballa™ EC

Aktivni rast osetljivog korova prestaje u roku od jednog dana nakon usvajanja preparata. Nakon 1-2 dana pojavljuju se prvi vidljivi znaci delovanja kod korova, a konačno suzbijanje je 3-5 nedelja nakon tretmana i zavisi od vrste korova i stadijuma njihovog razvoja, broja korovskih biljaka i klimatskih uslova pre i posle tretmana.

Način primene

Herbicid Viballa™ EC se primenjuje u količini od 1 l/ha i to u periodu od pojave 4 prava lista do početka stadijuma butonizacije (BBCH 14-50), samo u jednom tretmanu u jednoj sezoni. Optimalna temperatura vazduha za primenu preparata je od +8 do +25°C.

Stručni tim kompanije Corteva Agriscience ne preporučuje upotrebu ovog preparata kada je suncokret u stresu  (usled oštećenja biljaka od strane štetočina, bolesti, nedostatka hranjivih materija, prethodno primenjenih preparata, suše ili velikih vrućina, viška vlage u vazduhu i zemljištu, kao i uticaja hladnog vremena i sl.). Takođe, važno je znati da, ako padne kiša u roku od jednog sata nakon tretmana može doći do umanjene efikasnost herbicida.

PROČITAJTE I...  Nezadovoljstvo ratara niskom otkupnom cenom suncokreta

Viballa™ EC se može primenjivati u raznim programima zaštite useva suncokreta sa ostalim herbicidima za suzbijanje širokolisnih korova. Međutim, treba izbegavati kombinaciju sa herbicidima na bazi imazamoksa, koje mogu dovesti do privremene manifestacije fitotoksičnosti. Kada koristite ove aktivne materije u programima zaštite, interval između tretmana mora biti najmanje 10 dana.

Ne preporučuje se upotreba preparata Viballa™ istovremeno sa graminicidima, a interval između tretmana je 10 ili više dana.

Kontakt Corteva Agriscience SRB DOO
Kiš Ernea 4, Novi Sad
Tel. 021-67-42-240
https://www.corteva.rs

 

Prethodni tekstZaštita pšenice i ječma u fazi lista zastavičara za sigurniji prinos
Sledeći tekstISPLATIVOST domaće kuhinje u Bačkom Monoštoru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime