Zaštita pšenice i ječma u fazi lista zastavičara za sigurniji prinos

0
884
adama psenica maxentis
Foto: Adama

Zaštita lista zastavičara strnih žita od bolesti ima jako veliki uticaj na kvalitet i visinu prinosa. Međutim, na tržištu je dosta preparata, te izbor nije lak. Fungicid Maxentis® je izuzetno efikasan sistemični fungicid sa protektivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem, sa kojim ćete pšenicu i ječam zaštititi od svih ekonomski najznačajnijih bolesti.

Adama Maganic 1120x180

Jedan od najvećih izazova sa kojima se proizvođači pšenice i ječma susreću je zaštita useva od bolesti. Kod pšenice najznačajnije su pepelnica i rđa, a kod ječma pepelnica i mrežasta pegavost lista ječma.

Maxentis® sadrži dve aktivne materije, Azoksistrobin i Protiokonazol u uravnoteženom odnosu sa različitim mehanizmima delovanja, čime se ostvaruje zaštita strnih žita od svih ekomomski najznačajnijih proizrokovača bolesti lista i klasa i to u svim fazama zaraze, istovremeno sprečavajući pojavu rezistentnosti.

Azoksistrobin se odlikuje odličnim vezivanjem za površinu lista i ima preventivni efekat, jer čisti spore i sprečava da dođe do sporulacije i do probijanja patogena u unutrašnjost lista.

Protiokonazol je snažan trijazol koji se aktivira nakon ispoljavanja infekcije, vrlo efikasno je zaustavlja i suzbija njeno dalje širenje.

PROČITAJTE I...  Zaštita uljane repice od korova i štetočina u jesenjem periodu

Više od fungicida

Osim što štiti strna žita od bolesti i suzbija već nastale zaraze, fungicid Maxentis® ima i pozitivan uticaj na fiziologiju biljaka, takozvani „zeleni efekat“. Njegovim usvajanjem list zastavičara ostaje duže zelen, promet organske materije u biljkama je intezivniji, bolje se usvajaju azot i voda, i dolazi do poboljšanih procesa fotosinteze. Sve navedeno biljkama omogućava da se bolje prilagode na stresne uslove, što u konačnici obezbeđuje bolji kvalitet zrna i veći prinos.

Glavne prednosti

  • Uravnoteženim odnosom aktivnih materija odlično deluje u svim fazama bolesti;
  • Kombinacija triazola i strobilurina, koji imaju različit mehanizam delovanja, obezbeđuje potpunu kontrolu svih značajnih bolesti lista i klasa pšenice i ječma;
  • Azoksistrobin je jedini strobilurin koji poseduje sistemično delovanje i ulazi u biljne organe;
  • Pored fungicidnog delovanja Maxentis® ima i pozitivan uticaj na fiziologiju biljke, što rezultira povećanjem prinosa, kvaliteta zrna i boljom adaptacijom biljke u stresnim uslovima.

Vreme i doza primene

Cilj prvog i drugog tretmana je zaštita lista zastavičara. Što je on duže zelen i zdrav – to ima veći uticaj na prinos.

PROČITAJTE I...  Ješić tvrdi: Pronevere robnih rezervi su stalne

U prvom (T1) i drugom (T2) tretmanu pšenice može se koristiti doza od 0,8 litara po hektaru, uz utrošak vode minimalno 200 litara. Treći (T3) tretman ima preventivnu ulogu i primenjuje se početkom cvetanja, a preporuka je da se primeni doza od 1 litra po hektaru.

U prvom tretmanu ječma preporuka je da se primeni 1 litar preparata po hektaru.

Za više informacija kontaktirajte predstavnike kompanije Adama na terenu 

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Adama Forapro 1120x180

Kompanija Adama

Prethodni tekstZa subvencije za biljnu proizvodnju podneto 316.000 zahteva
Sledeći tekstViballa – Novi herbicid za uspešnu kontrolu širokolisnih korova u suncokretu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime