Utrisha® N je revolucionarno rešenje kompanije Corteva, inovativni biostimulator optimizator azota koji obezbeđuje dodatni prirodni azot za različite useve i to tokom cele sezone.
Prirodni izvor azota tokom cele vegetacije
Utrisha® N je naučno ispitan biostimulator, formulisan tako da biljkama obezbedi dodatni izvor dostupnog, prirodnog azota koji se neće izgubiti u spoljnoj sredini, što je slučaj sa tradicionalnim azotnim đubrivima.
Utrisha® N će obezbediti čak do 30 kg dodatnog, prirodnog azota u velikom broju useva i zasada kao što su kukuruz, žitarice, uljana repica, šećerna repa, krompir, vinova loza, voće i mnogi drugi, tokom čitavog ciklusa njihovog razvoja.
Utrisha® N je inovativni biostimulator koji prirodnim putem pobošljava vitalnost biljaka i planovima za održivo upravljanje azotom daje fleksibilnost i pouzdanost. Methylobacterium symbioticum bakterija u proizvodu Utrisha® N konstantno obezbeđuje biljkama azot u svim uslovima, čak i kada su izvori azota iz zemljišta oskudni ili nedostupni za biljku. Na ovaj način značajno se pobošljati ishrana, što ima pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost biljaka, čime se značajno pobošljava održivost i profitabilnost proizvodnje.
Utrisha® N će obezbediti poboljšane ključne parametre kvaliteta proizvoda i njihovu veću tržišnu vrednost.
To obuhvata na primer:
- Veći sadržaj ulja kod uljane repice;
- Veći sadržaj proteina u žitaricama;
- Ujednačeniju veličinu krompira i jabuke;
- Veći sadržaj šećera kod šećerne repe.
Utrisha® N prednosti
- Izvor azota nezavistan od promenljivosti cena azotnih đubriva,
- Neprekidno snabdevanje azotom tokom celog razvojnog ciklusa,
- Izvor azota koji se nikada neće izgubiti spiranjem, isparavanjem ili denitrifikacijom.
Primena
| Usev/Zasad | Doza primene | Faza razvoja |
|---|---|---|
| blitva, beli luk, artičoka, celer, brokoli,crni luk, kupus, karfiol, endivija,beli i zeleni asparagus, spanać,grašak, pasulj, slatka repa,komorač, zelena salata, dinja, poriluk, rotkvica, Romanesco brokoli, lubenica i šargarepa |
333 g/ha u 100–400 l/ha vode |
Primeniti od fazerazvijenih 4 lista (BBCH 14) do početka cvetanja (BBCH 61) |
| krompir | 333 g/ha u 100–400 l/ha vode |
Primeniti od faze zatvaranja redova (BBCH 25) do početka cvetanja (BBCH 61) |
| jagoda, borovnica, malina, kupina, ribizla, brusnica | 333 g/ha u
100–400 l/ha vode |
Primeniti od faze razvijenih 5 listova (BBCH 15) do početka cvetanja (BBCH 61) |
| patlidžan, tikvica, krastavac, paprika, ljuta paprika i paradajz | 333 g/ha u
100–400 l/ha vode |
Primeniti od faze pojave prvih bočnih izdanaka (BBCH 21) do početka cvetanja (BBCH 61) |
| ozime i jare žitarice | 333 g/ha u
100–250 l/ha vode |
Primeniti od sredine bokorenja (BBCH 25) do početka cvetanja (BBCH 61) |
| ozima i jara uljana repica | 333 g/ha u
100–250 l/ha vode |
Primeniti od faze razvijenih 6-8 listova u jesen (BBCH 16-18) i u proleće od faze rozete (BBCH 30) do kraja cvetanja (BBCH 69) |
| suncokret, kukuruz, soja, mahunarke, sirak | 333 g/ha u
100–250 l/ha vode |
Primeniti od faze razvijenih4 lista do razvijenih 8 listova (BBCH 14 – 18) |
| lucerka, livade i pašnjaci | 333 g/ha u
100–250 l/ha vode |
Primeniti od početka busanja (BBCH 21) do kraja intenzivnog porasta stabljike (BBCH 39) |
| jezgrasto i koštičavo voće i agrumi | 500 g/ha u
500–2000 l/ha vode |
Primeniti od početka rasta mladica (BBCH 31) do početka faze cvetanja (BBCH 61) |
| maslina | 333-500 g/ha u
500–2000 l/ha vode |
Primeniti od faze početka rasta mladica (BBCH 31) do faze početka cvetanja (BBCH 61) |
| vinova loza | 500 g/ha u
500–2000 l/ha vode |
Primeniti od faze pupoljaka (BBCH 51) do početka cvetanja (BBCH 61) |









