ISPLATIVOST domaće kuhinje u Bačkom Monoštoru

0
57

Vera Patarić, rođena Somborka, udajom je došla u Bački Monoštor, gde je otvorila svoju kuhinju, a svu hranu koju prodaje sama priprema. Otkud potreba za ovakvom vrstom kuhinje na selu?

Adama Maganic 1120x180

Okruženo šumama i Dunavom, u ovom selu nedaleko od Sombora žive Šokci, Srbi, Romi, Mađari, Nemci i svi su jednoglasni u tome da su pre svega Monoštorci.

Kako je svaki početak težak, posebno kad dođeš u novi grad, Vera kaže da su je meštani dobro prihvatili. Ona je, zajedno sa mužem, kuhinju otvorila pre 6 meseci i nada se da će uskoro posao i proširiti.

Paradajz 1120x180

Verina kuhinja radi od ponedeljka do subote, a na meniju su svakojake đakonije – od supe, paprikaša, punjenih paprika i sarmi, do pečenog i pohovanog mesa. Trudi se da na meniju jednom nedeljno bude i riba, a uvek ume da iznenadi i nekim novim jelom.

A otkud potreba za ovakvom vrstom kuhinje na selu, pomisliće mnogi. Prema Verinim rečima, dosta žena iz sela radi u inostranstvu, a ima i dosta starijih ljudi. Ostaju porodice kojima nema ko da kuva ili koji, od poslova, ne mogu to da postignu, pa im tanjir kuvane hrane u toku dana dobro dođe.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Cilj im je s početka bio da pomognu starijim ljudima, pa su tako i cene prilagođena, da svima bude dostupno.

PROČITAJTE I...  Sajam stvaralaštva seoskih žena u Novom Sadu

Bačkomonoštorski turisti

Bački Monoštor jedno je onih sela koji obiluje turističkim ponudama. Meštani su eko, odnosno ruralni turizam, prepoznali kao način da se očuvaju i priroda i kulturno nasleđe, te ne čudi što je selo uvek puno kako đačkih eksurzija, tako i turista iz drugih država. Jedan od turista je zašao i u Verinu kuhinju i to na samom početku rada.

Krompir 1120x180

„Moram pohvaliti da je naše jelo otišlo i u Hrvatsku preko, tako da mi je bila čast da je čovek iz Osjeka odneo za sebe i svoju suprugu ribu koju mi spremamo. Letos su nam bili i gosti iz Francuske, biciklisti“- priča Vera.

Od sve hrane koju sprema, Vera je naročito ponosna na svoje kolače i pite.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

„To je domaće lizer testo koje ja sama pravim, sve je ručno rađeno. Za sada spremam lenje pite sa jabukama, višnjama, orasima i makom, a bundeve dobijam na poklon od naših ljude, pa spremam i bundevaru“.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Adama Forapro 1120x180

Sagovornica: Vera Patarić, preduzetnica iz Bačkog Monoštora

Prethodni tekstViballa – Novi herbicid za uspešnu kontrolu širokolisnih korova u suncokretu
Sledeći tekstArnika – brđanka: Biljka koja se najčešće koristi za lečenje povreda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime