Aktuelna zaštita kukuruza šećerca od kuruznog plamenca

0
231
kukuruz seceras kukuruzni moljac
Foto: WIkipedia

Vizuelnim pregledima postrnih useva kukuruza šećerca registrovano je  prisustvo položenih jajnih legala treće generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) na do 10 odsto biljaka. Ovo su mere zaštite.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Na osnovu vremenskih uslova u proteklom periodu i prognoziranih temperatura, početak piljenja larvi navedenih štetočina očekuje se za nekoliko dana.

Kukuruzni plamenac – suzbijanje i zaštita

Kukuruzni plamenac može da nanese velike ekonomske štete u usevu kukuruza. Najviše štete pravi kod semenskog kukuruza i kukuruza šećerca, ali isto tako napada i povrće i voće.

Adama Sultan 1120x180

Štetu čini larva koja se ubušuje u stabljike kukuruza i klipove. Biljke su manje produktivne, a štetočina izaziva lomljenje biljke. Oštećenja koja pravi larva predstavljaju ulaze za patogene i razvoje bolesti. Kukuruzni plamenac utiče na smanjenje prinosa kukuruza od 2 do 25%.

Kako bi se zaštitio kukuruz šećerac, na početku piljenja larvi kukuruznog plamenca preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

Aneri Galenika 1120x185px
  • Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) u količini 0,14-0,2 l/ha (karenca 14 dana, MBT 2) ili
  • Ampligo 150 ZC (hlorantraniliprol+lambda-cihalotrin) u količini 0,2-0,25 l/ha (karenca 7 dana, MBT 2) ili
  • Avaunt 15 EC (indoksakarb) u količini 0,17-0,25 l/ha (karenca 14 dana, MBT 2).
PROČITAJTE I...  Prvi tretman pšenice: Zaštita od korova, bolesti i štetnih insekata

S obzirom da su u usevima uočene i osice iz roda Trichogramma, koje su prirodni neprijatelji navedenih štetočina i čija je aktivnost izražena u ovom delu vegetacije, prilikom izbora preparata prednost treba dati insekticidu na bazi aktivne materije hlorantraniliprol (Coragen 20 SC) koji neće štetno delovati na korisne organizme.

Važna napomena:

Prilikom izbora insekticida obavezno treba voditi računa o karenci  i maksimalno dozvoljenom broju tretmana u toku vegetacije (MBT). U usevima gde je u toku berba primena insekticida se ne preporučuje!

Izvor: PISVojvodina

Prethodni tekstVelike promene u načinu uzgajanja i skladištenja krompira
Sledeći tekstProizvodnja ajvara porodice Radić: Domaći bez konzervansa, samo od paprike

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime