Velike promene u načinu uzgajanja i skladištenja krompira

0
228
krompir
Foto: Vertigo produkcija

Loš rod krompira zbog nepovoljnih vremenskih uslova verovatno će da uslovi i visoku cenu koju će kupci plaćati za ovu vrstu povrća, o čemu se priča poslednjih nekoliko dana. Međutim, manje je poznato da se povrtari suočavaju sa velikim promenama u načinu uzgoja i skladištenju krompira.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

U EU je napravljen veliki zaokret u pravilima proizvodnje i tretiranja krompira, te će izvoznici i ostali proizvođači morati da ukalkulišu značajne investicije u buduće troškove proizvodnje.

Najveći problem je skladištenje, jer je uvedena zabrana upotrebe preparata hlorprofam, koji je korišćen protiv klijanja krompira. Stara skladišta s kontrolisanom ventilacijom, podizana pre desetak godina, ukidanjem ovog preparata postala su neadekvatna. Zbog toga će proizvođači morati da izgrade nove objekte ili nabave dodatnu opremu.

2022 Custodia 1120x1080

Prilagođavanje važi i za proizvođače iz Srbije

Profesor Zoran Broćić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže da će naši proizvođači morati da se prilagode novonastaloj situaciji. ”Hlorprofam je i kod nas zabranjen. Naravno, proizvođači će morati da se prilagode, te će tražiti dodatna ulaganja, ali kako idemo ka Evropi, moramo da prihvatamo njihove standarde, ograničenja i preporuke”, kaže on.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Subotici

Podsetimo, Evropska komisija donela je uredbu kojom aktivna materija hlorprofam ne može da se koristi od 2020. godine. Reč je o herbicidu koji sprečava klijanje konzumnog krompira u toku skladištenja. Procenjeno je da hlorprofam i njegov glavni metabolit predstavljaju akutni i hronični prehrambeni rizik za potrošače.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Prema rečima profesora Broćića, naša skladišta će morati da se adaptiraju, a proizvođači će morati da nabave uređaje za aplikaciju novih sredstava za zaštitu.

”Najveći problem jeste sačuvati krompir od klijavosti u maju i junu. Praktično, b će za sve proizvođače biti izuzetno važno ovo pitanje. Nova sredstva su manje efikasna, moraju se koristiti više puta u toku skladištenja”, kaže Broćić i dodaje da mi nemamo iskustva s novim sredstvima za zaštitu, ali da i EU traži nova rešenja.

MPS2022 GBaneri

On ističe da ove promene daju prednost proizvođačima iz brdsko-planinskih područja, gde krompir zbog uslova u kojima se gaji može duže da se čuva. Oni će moći da se pojave na tržištu kada ne mogu drugi, a sada će doći do izražaja sorte krompira koje mogu dugo da se skladište bez tretiranja.

PROČITAJTE I...  Preko 300 tona ivanjičkog krompira stiže na rafove Lidla

Izvor: Politika

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstFarma koza Vujanić iz Vrbasa: Cilj je preraditi mleko
Sledeći tekstAktuelna zaštita kukuruza šećerca od kuruznog plamenca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime