Zaštita suncokreta od korova sa preparatom Saltus

0
1357
Agrosaveti---Adama---Saltus---suncokret---03

U svakoj ozbiljnoj ratarskoj proizvodnji, jedna od prvih mera kojoj se mora ozbiljno posvetiti jeste borba protiv korova. Upravo u tim koracima, najvažnije je tretiranja uraditi blagovremeno. Tačnije dok su korovi još u poniku. Isto je i kada govorimo o suncokretu. U svrhu eliminisanja konkurentskih biljaka, da pri tom tokom tretiranja budete nežni prema gajenoj kulturi, iz kompanije Adama vam preporučuju preparat Saltus.

Adama Asorbital 1120x180

‚‚Saltus je selektivni sistemični herbicid u formulaciji SL koncentrovani rastvor, koji se koristi u Clearfield sistemu zaštite suncokreta od širokolisnih korova. Doza primene Saltusa je od 0,5 do 0,6 l/ha. Ovde je konkretno primenjeno 0,6 l/ha. Obzirom da je već bio veći porast čička, zelja i tatule. Ono što odlikuje Saltus je njegova velika selektivnost prema gajenom usevu. To je pokazano i na ovom slučaju. Nema fitotoksije, nema žutila, zaostajanja u porastu nakon primene primene herbicida iz grupe sa aktivnom materijom imazamoks. To je njegova najveća prednost.‚‚ – objašnjava Bojan Mandić iz kompanije Adama.

U većim sistemima ratarske proizvodnje, kao što je to Doo Kaldarica iz Kikinde, koja obrađuje oko 800 ha, ništa se ne prepušta slučaju. Već nekoliko godina unazad svoje poverenje daju kompaniji Adama.

PROČITAJTE I...  Najlepša je moja njiva - Ratarstvo

Agrosaveti---Adama---Saltus---suncokret---01

Saltus – duplo koncentrovaniji

Na ovoj parceli od 60 ha suncokret je veoma štićen od korova upravo Saltusom, a evo i zašto.

‚‚Što se tiče naše saradnje sa Adamom, to traje već unazad 7-8 godina. Preparat Saltus koristimo već 3-4 godine. Nalazimo se na jednoj parceli od 60 ha suncokreta. Ovde smo imali problem niz godina sa tatulom, zeljem, čičkom. Zato smo se opredelili za Saltus jer ona baš na te korove dobro utiče. Ide se sa dozom od 0,30 do 0,60 po hektaru. Mi smo primenili 0,6 l/ha, i to kad je suncokret bio 3 para lista.‚‚ – ističe Dragoslav Kockar iz Kaldarica doo.

‚‚U Banatu dominiraju korovi kao što su čičak, tatula, zelje. Na nekim delovima terena ima i ambrozije. Kada je u pitanju ambrozija potrebno je odmah ići sa maksimalnom dozom. Tu ne možemo raditi dvokratnu, u split sistemu, upotrebu, jer nećemo dobiti željeni efekat. Kada je u pitanju čičak, zelje i tatula dovoljna je u ranijim fazama doza 0,4 l/ha. Proizvođači u principu rade sa tom nekom donjom dozom u ranoj fazi. Nakon toga imaju jedno špartanje međuredno sa ojim se eliminišu novi ponici širokolisnih korova.‚‚ – objašnjava Bojan Mandić.

PROČITAJTE I...  Otkupna cena suncоkreta značajno viša nego prošle godine

Agrosaveti---Adama---Saltus---suncokret---02

Saltus odlikuje dvostruko veća koncentracija po jednoj litri. Tačnije on sadrži 80g imazamoks aktivne materije. Zbog ove koncentracije Saltus odlično suzbija sve značajnije širokolisne korove. Saltus je odličan partner i drugim herbicidima. Još jedna njegova prednost je i ta što ima blago produženo delovanje preko zemljišta.

Adama Soratel 1120x1080

Prethodni tekstUzgoj Angus goveda u Novom Slankamenu
Sledeći tekstHitno – Venturia inaequalis jabuke, kako se izboriti protiv nje?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime