Uzgoj Angus goveda u Novom Slankamenu

0
7013
Agrosaveti---Angus-govoda-Novi-Slankamen---03

Pre pet godina u Novom Slankamenu osnovana je farma angus goveda na kojoj danas živi krdo od 140 grla. Farma je postala i reproduktivni centar za ovu rasu goveda. Inače reč je o rasi koja potiče iz Škotske iz planinskog dela sa surovijom klimom. Danas je ova rasa goveda rasprostranjena na svim kontinentima. Na prvom mestu u Americi, Južnoj Africi, Novom Zelandu itd. Angus se i kod nas uspešno prilagodio, te u Srbiji sada ima oko 1000 grla.

Adama Asorbital 1120x180

“Rasa se ovde uspešno prilagodila, pa danas imamo angusa na Staroj Planini, Zlatiboru, Zlataru, u Vojvodini u Somboru i ovde u Novom Slankamenu. Imamo kooperanta i u Crnoj Gori.” – kaže direktor Seccom Agrara, Aleksandar Zinaić.

Na farmi u Novom Slankamenu grla su u poluotvorenom sistemu. Kontroliše se način ishrane, zdravstveno stanje i naravno njihova reprodukciju. Životinje se slobodno kreću na ovom pašnjačkom delu, što i jeste osnova ovog načina uzgoja angusa. Ishrana se zapravo svodi na kvalitetnu ispašu kojoj se posvećuje dosta pažnje. Ovi pašnjaci posejani su određenim mixom trava. Osim toga, ishrana se dopunjuje i koncentrovano-kabastim delom, za određene kategorije goveda. A prirast angus goveda se kreće od 1,3 kg do 1,6 kg dnevno, dok je kod junica to oko 0,8 kg do 1,2 kg.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Angus-govoda-Novi-Slankamen---02

“To na ravno, zavisi od kvaliteta ishrane. Angus ne trpi da bude zatvoren, njemu treba prostor, svež vazduh i ispaša. Pašnjački deo ishrane je najvažniji. Tokom zime tu je lucerka, plus koncentrovani deo, slama za pokrivku, koncentrat za bolji prirast kod mlađih grla.”

TELE ANGUSA UZ MAJKU OSTAJE 8 MESECI

Reč je o veoma mirnim životinjama, te nam je i ovaj bik dozvolio da se slobodno krećemo među kravama. Inače, angus majke su veoma dobre majke i dugovečne, pa mogu u proseku da imaju 10-12 telenja. A baš kada je naša ekipa stigla na farmu, jedna krava se telila. Sve je bilo gotovo već za 15-ak minuta, a kroz pola sata tele je već ustalo i sisalo, a uz majku će ostati tokom narednih 8 meseci.

Adama Tomigan XL 1120x180

“Bik je sa njima tokom perioda pripusta, znači oko 3-4 meseca, kada krave nakon telenja treba ponovo da ostanu steone. Mi praktikujemo slobodan pripust, jer nam se veštačko osemenjavanje nije dobro pokazalo.” – objašnjava nam naš domaćin Aleksandar.

PROČITAJTE I...  Farma Angus goveda u selu Gložan

Agrosaveti---Angus-govoda-Novi-Slankamen---01

MESO ANGUS GOVEDA VEOMA TRAŽENO

Rekli smo na početku da je ova farma u Novom Slankamenu zapravo reprodukcioni centar, te se veoma vodi računa o genetici i selekciji. Grla su uvežena iz Nemačke i ovde se upravo sve radi po nekim iskustvima nemačkih farmera. Bilo je veoma važno od samog starta imati najbolju genetiku. Kasnije, greške se teško ispravljaju, objašnjava nam Aleksandar. A angus je zapravo tovna rasa koja se drži zbog mesa koje je veoma kvalitetno i traženo.

KWS banner 728x90

“Meso ima bolji kvalitet u odnosu na standardne rase. Meso je punijeg ukusa, boje, ima posebnu mekoću jer je protkano, mramorirano. Inače, mi se bavimo i zrenjem mesa. Meso u posebnim frižiderima odležava oko 30-40 dana, pa je ono posebne mekoće.”

Inače angus se koristi i za ukrštanje sa simentalskom rasom, što se i preporučuje kod prvog telenja, jer tele angusa bude između 25 i 30 kilograma. Da spomenemo i to da angusa kao rasu prepoznaju svi domaći pravilnici. Kratkoročni ciljevi Seccom agrara su ostvareni, kaže nam naš domaćin, ali se tu ne staje. Ide se ka broju od 500-600 angus goveda, a svim kooperantima je obezbeđeno da kroz njihovu prodajnu mrežu plasiraju sve što proizvedu, dodaje naš domaćin.

pylon galenika jan 023

Prethodni tekstOd ovog proleća John Deere i u Bačkoj Topoli
Sledeći tekstZaštita suncokreta od korova sa preparatom Saltus

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime