Suzbijanje korova u uljanoj repici

0
3044
Agrosaveti---Adama---Uljana-repica---seme---setva---zastita-bilja-03

U Srbiji, sve više na značaju dobija uljana repica, sve veći broj poljoprivrednih proizvođača se opredeljuje za setvu ove kulture. Savete za suzbijanje korova u uljanoj repici donosi kompanija Adama.

Adama Sultan 1120x180

Iako je uljana repica usev gustog sklopa, često je potrebna primena herbicida. Korovske biljke u početnim fazama njenog razvoja (tokom klijanja i nicanja), značajno konkurišu za vodom, hranom, svetlošću i životnim prostorom. U borbi sa prisutnim korovima, repica zaostaje u porastu, te slabi, stoga je podložna zimskom izmrzavanju. Sve ovo se značajno odražava na prinos.

Zaštita uljane repice od korova u jesenjem delu vegetacije, predstavlja veoma značajnu meru u proizvodnji ove kulture. Osnovni preduslov za uspešno suzbijanje korova u usevu uljane repice je dobar izbor herbicida. Kod izbora preparata, neophodno je poznavanje samih karakteristika preparata, spektra delovanja, zakorovljenosti parcele na kojoj planiramo setvu uljane repice kao i tipa zemljišta.

Uljanoj repici u početnim fazama porasta (nicanje i nakon nicanja) pa sve do zatvaranja redova, konkurišu jednogodišnji letnji korovi (pepeljuga, štir, dvornici, muhari, korovsko proso…). Ovi korovi propadnu sa prvim jesenjim mrazevima, ali u slučaju veće brojnosti ometaju početni porast repice. Daleko su opasniji ozimi korovi kao što su: mišjakinja, kamilica, mrtva kopriva, čestoslavica, hoću-neću, galijum, gorušica, divlja rotkva… Ozimi korovi niču tokom jeseni, obično prezime i nastavljaju svoj razvoj u proleće.

PROČITAJTE I...  Proverena zaštita kukuruza - Chief® + Nicogan® i pravi momenat za tretman

Agrosaveti---Adama---Uljana-repica---seme---setva---zastita-bilja-01

Herbicidi u uljanoj repici

Za suzbijanje širokolisnih i uskolisnih korova u usevu uljane repice kompanija Adama ima nekoliko rešenja, herbicide:

1. Sultan® (metazahlor 500 g/l) u dozi od 2,0 l/ha

2. Kalif® 480 SC (klomazon 480 g/l) u dozi od 0,15-0,2 l/ha

3. Kalif® Mega ( klomazon 33 g/l + metazahlor 250 g/l), u dozi od 2,0 – 2,5 l/ha.

Herbicidi se koriste posle setve, a pre nicanja uljane repice na dobro pripremljenom zemljištu. Navedenim preparatima oslobađamo usev od korova na samom startu i obezbeđujemo dobar i nesmetan početni porast uljane repice.

Na parcelama uljane repice, gde je predusev bila pšenica ili ječam zbog rasipanja semena tokom žetve, problem u jesenjem delu vegetecije mogu da predstavljaju samonikle žitarice. Brzo zatvaraju zemlju i guše usev.

Agrosaveti---Adama---Uljana-repica---seme---setva---zastita-bilja-02

Suzbijanje samoniklih žitarica treba obaviti kada dostignu visinu od 10 cm, a kada uljana repica ima minimalno 2-4 prava lista. Brzo i sigurno rešenje je Adamin herbicid Leopard® 5 EC (kvizalofop-p-etil 50 g/l). U dozi od 0,8 -1 l l/ha od faze 2 lista samoniklih žitarica do bokorenja. A kada su samonikle žitarice ušle u bokorenje potrebna doza preparata Leopard® 5 EC je 1,5 l/ha. Pored herbicida Leopard proverena rešenja za ovu namenu su i preparati Agil® i Diler®.

PROČITAJTE I...  Rano prolećno prskanje protiv biljnih bolesti i štetočina

dipl.ing. Mira Babić, Adama SRB

Prethodni tekstOrganska proizvodnja voća
Sledeći tekstRodile jabuke u Južnom Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime