Rodile jabuke u Južnom Banatu

0
731
Agrosaveti - Rodile jabuke u Južnom Banatu 01

U Južnom Banatu jabuke su dobro rodile kao i u čitavoj Vojvodini, koja je najveći proizvođač tog voća u našoj zemlji. Očekuje se više od 60 tona po hektaru.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ova godina je bila izuzetno specifična za voćare, posebno za uzgajivače jabuke. Zima je bila izuzetno blaga, a u martu smo imali niske temperature, koje su u voćnjacima gde nisu preduzete sve agrotehničke mere mogle da izazovu umanjenje roda.

„Oko 22. marta kada je trebalo da krene vegetacija temperatura ovde u voćnjaku bila je i do minus osam stepeni i pupoljci su bili u opasnosti, ali mraz ih nije oštetio“, kaže Vladimir Čolović iz savetodavne službe za voćarstvo u Institutu Tamiš-Pančevo.

ExelGrow Adama 1120x180

Berba jabuka će početi ranije za 15-tak dana što neće uticati na dobar i kvalitetan rod ne samo kod nas, već i u zemljama u okruženju, a očekuje se oko 12,3 miliona tona ovog voća na evropskom tržištu. Sve to uticaće i na nižu cenu i otkupljivači prvu klasu sad plaćaju oko 30 dinara po kilogramu što je niže nego prošle godine.

PROČITAJTE I...  Sačekati bolju cenu jabuka

Cene jabuka u marketima su i dalje visoke i nadamo se da će ovako dobar rod uticati uskoro na pojeftinjenje i da se neće sve domaće jabuke isporučiti na inostrano tržište.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

„Za sorte jabuka koje dobijaju dopunsku boju, a to je najčešće crvena, najavžnije su vremesnke prilike u poslednjih 15 dana pred berbu. Tu su bitne razlike između dnevne i noćne temperature, jer potrebne su više dnevne i niže noćne i ako je još povećana vlažnost i ima rose tokom noći, biće i bolja boja ploda“, objašnjava Čolović.

Berba jabuka u Južnom Banatu počeće sledeće nedelje i voćari sad imaju problem i da pronađu vredne berače.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstSuzbijanje korova u uljanoj repici
Sledeći tekstLekovito bilje čeka ratare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime