Rodile jabuke u Južnom Banatu

0
760
Agrosaveti - Rodile jabuke u Južnom Banatu 01

U Južnom Banatu jabuke su dobro rodile kao i u čitavoj Vojvodini, koja je najveći proizvođač tog voća u našoj zemlji. Očekuje se više od 60 tona po hektaru.

Adama Maganic 1120x180

Ova godina je bila izuzetno specifična za voćare, posebno za uzgajivače jabuke. Zima je bila izuzetno blaga, a u martu smo imali niske temperature, koje su u voćnjacima gde nisu preduzete sve agrotehničke mere mogle da izazovu umanjenje roda.

„Oko 22. marta kada je trebalo da krene vegetacija temperatura ovde u voćnjaku bila je i do minus osam stepeni i pupoljci su bili u opasnosti, ali mraz ih nije oštetio“, kaže Vladimir Čolović iz savetodavne službe za voćarstvo u Institutu Tamiš-Pančevo.

MPS baneri II

Berba jabuka će početi ranije za 15-tak dana što neće uticati na dobar i kvalitetan rod ne samo kod nas, već i u zemljama u okruženju, a očekuje se oko 12,3 miliona tona ovog voća na evropskom tržištu. Sve to uticaće i na nižu cenu i otkupljivači prvu klasu sad plaćaju oko 30 dinara po kilogramu što je niže nego prošle godine.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja lešnika u Čurugu

Cene jabuka u marketima su i dalje visoke i nadamo se da će ovako dobar rod uticati uskoro na pojeftinjenje i da se neće sve domaće jabuke isporučiti na inostrano tržište.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Za sorte jabuka koje dobijaju dopunsku boju, a to je najčešće crvena, najavžnije su vremesnke prilike u poslednjih 15 dana pred berbu. Tu su bitne razlike između dnevne i noćne temperature, jer potrebne su više dnevne i niže noćne i ako je još povećana vlažnost i ima rose tokom noći, biće i bolja boja ploda“, objašnjava Čolović.

Berba jabuka u Južnom Banatu počeće sledeće nedelje i voćari sad imaju problem i da pronađu vredne berače.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstSuzbijanje korova u uljanoj repici
Sledeći tekstLekovito bilje čeka ratare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime