‚‚Fotkaj plod i uvećaj rod‚‚ u vinogradu

0
1138
Agrosaveti---Adama---Vinograd---Grozdje---Vino---Drenca---Marko-Vukosavljevic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs-04

Na foto konkurs kompanije Adama “Fotkaj plod i uvećaj rod” pristigao je veliki broj fotografija poljoprivrednih proizvođača iz čitave zemlje. Jedan od njih bio je i Marko Vukosavljević iz sela Drenča koji je na konkursu nagrađen za fotografije nastale u njegovim vinogradima.

Naime, Marko je najmlađi vinogradar koji je podigao nove zasade u svojoj Drenči, selu nadomak župskog Aleksandrovca. On ima 26 godina i vrlo je rešen da se ozbiljno posveti vinogradarstvu. Marko je četvrta generacija svoje porodice koja uzgaja vinovu lozu. To je ujedno i tradicija u ovom delu Srbije, pa nas ne čudi što je Marko pošao baš tim stopama.

“Župa je poznata po velikim površinama pod vinogradima, i moja porodica je oduvek imala nešto parcela pod lozom. Na žalost, ja nisam upoznao ni oca ni dedu, ali dok je majka radila, baka me je svakodnevno vodila po ovim našim brežuljcima pod vinogradima, te mi se čini da mi je ova grana poljoprivrede u krvi.” – priča nam naš mladi domaćin.

2022 Custodia 1120x1080

Agrosaveti---Adama---Vinograd---Grozdje---Vino---Drenca---Marko-Vukosavljevic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs

Marko danas pod lozom ima 60 ari i svojski se trudi da mu vinogradi budu kako kaže “pod konac”. Od sortimenta tu je prokupac, tamjanika, italijanski rizling, a sačuvao je i staru sortu, plovdinu, ili kako je ovde zovu drenika. Inače, naš domaćin se i školovao za vinogradara te sada svoje znanje može da primeni na svojim parcelama.

PROČITAJTE I...  Uspešno suzbijte moniliju kod višnje

“Ova godina je bila dobra, a rod izuzetan, možda je čak rodilo i previše. Ali to ću rezidbom morati rešiti za dogodine, kako bi po čokotu dobio optimalnu količinu. Važno je da smo imali grožđe izuzetnog kvaliteta.” – kaže Marko.

PRVA NAGRADA ZA VELIKI TRUD

Za Foto konkurs ‚‚Fotkaj plod i uvećaj rod‚‚ kompanije Adama Marko je čuo na društvenim mrežama i odlučio da pošalje fotografije mladog zasada koji je sam podigao.

Agrosaveti---Adama---Vinograd---Grozdje---Vino---Drenca---Marko-Vukosavljevic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs-05

“Poslao sam fotografije onoga čime se zaista ponosim, a to je taj novi zasad vinove loze. Moram da kažem da je ovo prva nagrada koju sam dobio za bilo šta. Puno mi znači i hvala kompaniji Adama što je prepoznala moj trud.” – kaže ovaj mladi poljoprivrednik.

Za nagradu Marko je dobio preparate iz palete kompanije Adama za zaštitu vinograda. To će mu puno značiti već za narednu sezonu.

Marko je zaista vredan momak, rešen da nastavi porodičnu tradiciju, i tradiciju ovog dela Srbije. On voli selo, voli poljoprivredu i kaže da će dati svoj maksimum kako bi ostvario jednu želju, a to je podizanje manje vinarije, kako bi svoje znanje i svoj trud pretočio u flaše na kojima će s ponosom moći da stavi pečat svoje porodice, Vukosavljević.

Prethodni tekstPrerada voća – Taština kuhinja
Sledeći tekstVoćar iz Malog Požarvca

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime