Prerada voća – Taština kuhinja

0
2188
Agrosaveti---prerada-voca---Tastina-kuhinja---04

Kada se bavite voćarskom proizvodnjom kreativnosti, čini se, nikada kraja. O tome svakako svedoči ideja voćara Dejana Stambolića iz Ražnja. Dejan je prvi u svojoj porodici koji se bavi poljoprivredom. Šest godina nakon pokretanja proizvodnje moglo bi se reći da je u pitanju, naizgled, jednostavno voćarstvo sa nekoliko kultura. Potom je usledila i prerada voća.

Adama Maganic 1120x180

‚‚Bavim se voćarstvom već šest godina, a prerada voća je u trećoj godini. Imo hektar i po dunje i pola hektara kupine. Zasadili smo i malinu, 13 ari i jagodu na jedno 13 ari. Kupinu imamo Polanu, jagodu Zenga zbog slatkog. Dunju imamo leskovačku i Vranjanca.‚‚ – iznosi svoj asortiman Dejan.

Dejan i njegova porodica ništa ne prodaju od voća. Svo voće ide za preradu u njihovom gazdinstvu. Nije bilo teško napraviti računicu od početka, kaže naše domaćin.

MPS baneri II

‚‚Slušajući druge ljude i kako su nesigurne cene, prerada voća je bila odluka koju smo odmah doneli. Plasiramo ga kao gotov proizvod i tu imamo dodatu vrednost na to voće. Bolje da mi zaradimo nego da damo da neko drugi zarađuje na našem voću.‚‚ – objašnjava svoje razloge za preradu voća Dejan.

PROČITAJTE I...  Foligal Feed linija đubriva za dobar i kvalitetan rod

Agrosaveti---prerada-voca---Tastina-kuhinja---02

Savku sortu kultura koje gaje, pažljivo su izabrali. Od početka, reč je o porodičnoj proizvodnji u koju su uključeni, osim Dejana i njegova supruga i tašta. Spretnost i umeće tašte dovelo je do toga da ona postane i nosilac brenda, Taština kuhinja.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

‚‚Proizvodimo džemove od šljiva, slatko od kupina, vino od kupina, slatko sa orasima od dunja, slatko od jagoda. Sad ćemo da počnemo i slatko od malina. Rakiju, domaću dunjevaču. Ja sam birao proizvode jer sam video šta ljudi traže. Traže domaće a rakija je sama po sebi došla jer imamo dosta otpadaka i to ne bacamo već fermentišemo i pečemo rakiju.‚‚ – iznosi nam svoj asortiman Dejan.

Najbolje iz Taštine kuhinje

Bili smo znatiželjni da saznamo šta ljudi u Srbiji najviše vole iz Taštine kuhinje.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

‚‚Rakiju! To je i najskuplje za proizvodnju. Znate da rakija iziskuje najviše ulaga. Ljudi najviše traže rakiju. Od slatkog ide sve. Svake godine povećavamo. Sad smo došli do nekih 3000 tegli a počeli smo sa 100 tegli. Sad povećavamo na 5000 tegli.‚‚ – uz osmeh nam priča Dejan.

PROČITAJTE I...  Zaštita KRUŠKE PRED BERBU sprečava naglo propadanje zrelih plodova

Agrosaveti---prerada-voca---Tastina-kuhinja---01

Počeli su sami, Dejan, supruga i tašta. Šest godina kasnije tajne recepte znaju samo oni. Za kuhinju, odnosno proizvodnju, zadužena je uglavnom tašta. Dejan brine o celokupnom procesu proizvodnje, berbe i obrade voće. Ne pamti Dejan kada je otišao na odmor. Svaka kultura traži posvećenost, tretmane i vreme.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

‚‚Dunja je teška za obradu i teška da se očuva. Ima dosta bolesti. Ervinija hoće da je zahvati i ona nam je najveći problem.‚‚ – ističe Dejan.

Dobra strana uzgoja i prerade voća koja ostaje u porodici je što kada je cena voća niska, oni to ne osete. Sve ode na preradu. Dejan planira da svoju proizvodnju i proširuje. Za sada su još mali brend prepoznatljiv po kvalitetu ali sa velikim ambicijama.

BTZ 1120x180px

Agrosaveti---prerada-voca---Tastina-kuhinja---03

‚‚Planovi su da dignemo još dva hektara dunje. Nama dunja fali, nemamo je dovoljno. Ovde u okolini i nema baš dunje. Da neko posadi samo zasad dunje, to je ovde ređe.‚‚ – kaže Dejan.

Iz Taštine kuhinje za sada se najviše traži dunja te će i proizvodnja ovog gazdinstva ići u tom pravcu. Za prepoznatljivost je uvek potrebno vreme i preporuka zadovoljnih kupaca. Ovaj voćar tvrdi da je za pokretanje prerade voća, osim strpljenja, potrebno i dosta sredstava. Iako sve deluje iscrpno, Dejan nas je uverio da je svaka od prethodnih godina vredela, a najbolje tek dolaze.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstRatarstvo i govedarstvo u Čurugu
Sledeći tekst‚‚Fotkaj plod i uvećaj rod‚‚ u vinogradu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime