Voćar iz Malog Požarvca

0
738
Agrosaveti---Adama---Sljiva---Breskva---Mali-Pozarevac---Ilija-Stankovic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs-02

Južno od Grocke nalazi se selo Mali Požarevac dobro poznato po vrednim voćarima. Jedan od njih je i mladi voćar Ilija Stanković. On se sa svojih 26 godina ozbiljno posvetio voćarskoj proizvodnji. U njegovim voćnjacima dominiraju šljiva i breskva, a ima i zasad mušmule.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

Porodica Stanković već generacijama neguje voćare, pa Ilija kaže da im je to bukvalno u krvi.

“Ovo je pre svega porodično gazdinstvo koje se već 40 godina bavi poljoprivredom, odnosno voćarstvom. Da kažem, da 9 hektara koliko imamo pod voćem, rade dve porodice Stanković, ali funkcionišemo kao jedna, te mislim da je to naša dobitna kombinacija.” – priča nam budući agronom, Ilija Stanković.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

Agrosaveti---Adama---Sljiva---Breskva---Mali-Pozarevac---Ilija-Stankovic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs-03

Mladi voćar dobija nagradu za svoj trud

Inače Mali Požarevac i okolina zaista ima potencijal kada je voćarstvo u pitanju, te ono ovde dominira godinama unazad. Sada se to radi profesionalno, jer je reč o intenzivnoj proizvodnji, baš kao i kod našeg domaćina. Iz sezone u sezonu prate se nove tehnologije, kako bi kvalitet plodova bio što bolji.

PROČITAJTE I...  Efikasno suzbijanje korova u soji - Saltus

“Nekoliko poslednjih godina su izuzetno komplikovane po pitanju proizvodnje i plasmana voća. Mi se mi svojski trudimo da sve te probleme prevaziđemo. Dobro smo poznati kupcima na Zelenoj pijaci u Beogradu, jer uvek nudimo kvalitet, a oni to itekako cene, te problema sa prodajom nemamo.” – ističe naš domaćin.

CUSTODIA--1120x180

Kao što smo rekli, Ilija je i budući agronom, studira zaštitu bilja u Beogradu. Već sada svoje znanje koristi u sopstvenoj proizvodnji. Inače, sezona koja je sada već iza nas je bila solidna, dodaje Ilija. Plodovi su bili slatki i kvalitetni, što naš domaćin voli i da dokumentuje brojnim fotografijama. Upravo je nekoliko njih poslao na konkurs kompanije Adama “Fotkaj plod i uvećaj rod”, te i osvojio nagradu među brojnim učesnicima.

Agrosaveti---Adama---Sljiva---Breskva---Mali-Pozarevac---Ilija-Stankovic---Fotkaj-plod-i-uvecaj-rod---Konkurs-04

“Ja volim da fotografišem naš rad tokom čitave sezone, a posebno kada nas taj rad nagradi kvalitetnim rodom. Fotografišem kako bismo moja porodica i ja imali uspomene, jer je svaka godina priča za sebe.” – kaže Iliija.

Inače, želje našeg domaćina su da očuva ovu porodičnu tradiciju, kao i da jednog dana na obroncima kod svog sela napravi i jednu malu vinariju. I ne sumnjamo da će u i tome uspeti.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime