Zaštita jabuke i kruške u fazi cvetanja

0
10245
Agrosaveti-Adama--Jabuka-Roze-pupoljak-Pcela

JABUKA

Adama Maganic 1120x180

Jabuka se nalazi u fazi roze pupoljka i po pitanju zaštite od bolesti svakako treba obratiti pažnju na dva najznačajnija prouzrokovača bolesti (Čađava pegavost lista i krastavost plodova – Venturia inaequalis i Pepelnica – Podosphaera leucotricha).

Gljiva Venturia inaequalis prezimljava u opalom lišću u voćnjaku. U ovom peroidu sa trenutnim temperaturama, prisutnim askosporama i povremenim kišama, postoji konstantna opasnost od ostvarenja primarnih infekcija. Efikasno rešenje u fazi roze pupoljka je preparat Ciprodex u dozi od 0,7 l/ha uz dodatak nekog kontaktno – preventivnog preparata kako bi usporili mogućnost pojave rezistentnosti ali i produženja perioda zaštite. Kurativni efekat preparata Ciprodex (vreme do kada može da zaustavi već započetu infekciju) je od 48-56 sati.

Pepelnicu jabuke upravo u ranim fazama razvoja jabuke moramo suzbiti i sprečiti njeno dalje širenje, te su tretmani u ovom periodu od velike važnosti. Za preventivna tretiranja pre nastanka uslova za sekundarne infekcije ali i kurativne tretmane nakon ostvarenih zaraza, preporuka je preparat Nimrod u dozi od 0,8 l/ha.

Agrosaveti-Adama-Jabuka-Roze-pupoljak

U fazi roze pupoljka obratiti pažnju na prisustvo crvene voćne grinje, Panonychus ulmi. Ako se nalazi u fazi početka piljenja jaja  primeniti akaricid Apollo u dozi od 0,5 l/ha koji je specifičan za suzbijanje jaja i tek ispiljenih larvi.

PROČITAJTE I...  Izvoz jabuke tokom vanrednog stanja

KRUŠKA

U fazi cvetanja, u kojoj se kruška trenutno nalazi, potrebno je zaštititi list od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda (Venturia inaequalis). Preporuka za tretman je kombinacija preparata Ciprodex u dozi od 0,7 l/ha uz dodatak kontaktno – preventivnog preparata Merpan u dozi od 2 kg/ha.

Agrosaveti-Adama-Kruskina-buva

Primećeno je produženo, intenzivno polaganje jaja kruškine buve (Psylla pyri) te u zasadima gde adekvatna zaštita nije sprovedena pre faze cvetanja možemo očekivati veće probleme. U fazi cvetanja nećemo koristiti insekticid ali odmah nakon cvetanja u precvetavanju, primeniti Invert u dozi od 1,5 l/ha (efikasno deleovanje na mlađe larvene stadijume) uz dodatak preparata Kestrel u dozi 0,5 l/ha.

Prethodni tekstSetva Dekalb hibrida kukuruza u Banatu
Sledeći tekstKako ratari u Hrvatskoj vide EU fondove

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime