Sprečite sivu trulež vinove loze na vreme

0
5267
grozdje vinova loza
Foto: Bayer

Siva trulež spada u tri ekonomski najznačajnije bolesti vinove loze, a rasprostranjena je svuda gde se nalazi vinova loza. Nešto osetljivije su vinske sorte grožđa koje imaju izbijene grozdove.

Simptomi sive truleži se mogu javiti na lastarima, peteljkama, cvetovima i bobicama. Najčešće dolazi do infekcije u vreme dozrevanja grožđa, onda kada dolazi do porasta sadržaja šećera u bobicama. U tom periodu može da dođe čak i do 50-60% infekcije.

„Ne treba da zaboravimo fenofazu cvetanja, jer tada može da dođe do 10-30% širenja infekcije. To je jako važno da znamo zbog samih tretmana zaštite. Infekcije se najčešće dešavaju na povređenim bobicama, a do povreda najčešće dolazi kada imamo sušni period, zatim nastupe padavine i bobice krenu naglo da rastu. Povrede se dešavaju i usled drugih infekcija, najčešće pepelnice. Kada se pojavi trulež u grozdovima, jako se brzo širi i za kratko vreme može da istruli veliki broj grozdova“, objašnjava Marija Polić iz kompanije Bayer.

Marija savetuje primenu preparata TELDOR. Preparat se primenjuje preventivno, dva puta tokom vegetacije.

PROČITAJTE I...  Zaštita VINOVE LOZE od NISKIH temperatura i priprema za REZIDBU

„Prvi tretman obično radimo posle perioda cvetanja, kada krenu da opadaju kapice. Drugi tretman se obično primenjuje 21 dan pred berbu vinskih sorti grožđa ili 7 dana kod stonih sorti. Jako je važno da preparat što više dopre u unutrašnjost grozdova“, navodi Marija.

Preparat TELDOR se meša sa većinom pesticida za suzbijanje plamenjače i pepelnice. Marija ističe da Teldor neće uticati na procese fermentacije grožđa, odnosno, neće doći do promene ukusa i arome vina, jer njegova aktivna materija spada u grupu smanjenog rizika, odnosno reč je o preparatu koji je siguran za upotrebu i bezbedan za okolinu.

Marija Polić, Bayer

Prethodni tekstPčelarima subvencionisana cena za šećer
Sledeći tekstLubenica bez semena sve traženija: Mala težina, visok procenat briksa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime