Lubenica bez semena sve traženija: Mala težina, visok procenat briksa

0
293
Agrosaveti - Proizvodnja lubenica u Platičevu 04

Selo Deronje koje pripada opštini Odžaci pored „Tamburica festa“, nadaleko je čuveno i po lubenicama. Ovde skoro svako drugo domaćinstvo gaji bostan. Ono što izdvaja Dragana Miljanovića od njegovih komšija jeste specifičan sortiment. Naime, reč je o besemenim lubenicama, koje se odlikuju manjom težinom, ali izuzetno visokim procentom briksa. U ovom trenutku lubenice se još uvek nalaze na polju u niskim tunelima i čekaju svoje vreme da stignu da berbu.

Adama Asorbital 1120x180

Dragan Miljanović gaji bostan više od 20 godina, sa puno iskustva danas može sa ponosom da kaže da ceo posao oko lubenice ima u malom prstu. Proizvodnja na preko 25 hektara svrstava ga u jednog od najvećih proizvođača u Deronjama. Ove godine novi sortiment besemenih lubenica daće prosečan rod od 80-90 tona po hektaru. Skoro sav bostan koji se iseče izvozi se u Evropsku uniju, a da bi mogao da ponudi svoju robu članicama evropske porodice, preduslov je bio da uvede „global gap“ standard.

Prednosti male lubenice bez semena

Male, besemene lubenice do 3-4 kilograma su pravi hit na tržištu E.U.  Velike lubenice su postale  prevaziđene i polako odlaze u istoriju, a njihova cena je znatno niža. Pored većeg sklopa biljaka i boljeg prinosa po hektaru, „seed less“ ili besemene lubenice postižu i mnogo bolju cenu na tržištu.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Do pre nekoliko godina lubenica bez semena bila je potpuna nepoznanica kod nas, potrošači su živeli u ubeđenju da što je veća to je i slađa. Od pre par sezona u ponudi je i lubenica sa žutim srcem koja ima veliki procenat briksa ili slasti.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja bostana, paprike i problemi sa vranama

Stručnu saradnju oko proizvodnje Dragan Miljanović dobio je od agronoma na terenu, koji su tek pre nekoliko godina i sami počeli da se bolje upoznaju sa novim sortimentom lubenica.

1120x180px

Global Gap standard neophodan za izvoz

Važna napomena za sve proizvođače koji nameravaju da izvoze lubenicu na tržište Evropske unije, ali i Rusije, jeste da je neophodno da uvedu Global Gap standard, bez koga nema izvoza. Pored saveta u proizvodnji savetodavna stručna služba pomaže poljoprivrednicima i pri uvođenju Global Gap standarda. Moderni pristupi poljoprivredi donose u Srbiju najnovije tehnologije iz Evrope, koje će ako se budu primenjivale, omogućiti i ostalim farmerima visok rod i dobar prihod, baš kao u slučaju Dragana Miljanovića iz Deronja.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Adama Soratel 1120x1080
Prethodni tekstSprečite sivu trulež vinove loze na vreme
Sledeći tekstRešite se rezistentnog divljeg sirka pouzdano i ekonomično

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime