Aktuelna zaštita VINOVE LOZE od štetočina i bolesti

0
644
Agrosaveti - Uzgoj vinove loze Poljna 02

U zavisnosti od lokacije zasadi vinove loze se nalaze u fazi od ravijena 4 lista do faze jasno vidljive cvasti. Prognozno-izveštajna služba za zaštitu bilja upozorava na pojavu pepeljastog grožđanog moljca, pepelnice i grinja. Ovo su mere zaštite.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Zaštita vinove loze od moljca

Na feromonskim klopkama postavljenim u zasadima na dve lokacije (Oparić i Voljavče) konstantno se registruju ulovi pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana). U toku je let i početak polaganja jaja ove štetočine. U cilju zaštite vinove loze od ove štetočine, proizvođačima se preporučuje primena nekog od insekticida, kao što su: Cipkord 20 EC, Crna mamba, Ciprazor 20 EC, Tajfun (a.m.cipermetrin) u koncentraciji 0,015-0,03%.

Zaštita od pepelnice

Zasadi vinove loze se nalaze u fazi kada su osetljivi na infekciju prouzrokovačem pepelnice vinove loze (Uncinula necator). U cilju zaštite od navedenog patogena, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje primena preparata na bazi elementarnog sumpora:
– Kumulus DF,Microthiol specijal disperse, Kossan WG, Wetsul u koncentraciji 0,3-0,5% ili
– Thiovit jet 80 WG u količini 5-7 kg/ha.

Magnetic 1120x185px

Zaštita od grinja

Na pojedinim lokacijama, na individualnim zasadima, registrovano je prisustvo grinja. U zasadima gde se uoče simptomi na listovima koji ukazuju na prisustvo grinja, proizvođačima se preporučuje primena akaricida, u fazi od pojave prvih listova do početka cvetanja: Abastate (a.m.abamektin) u količini 0,75 l/ha.

Izvor: PIS
PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita BRESKVE i NEKTARINE od vaši i bolesti
Prethodni tekstJESTIVO CVEĆE: Lepota i zdravlje u bašti i na tanjiru
Sledeći tekstSušeno voće po ruskom receptu – posao u ekspanziji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime