Kontrola korova u organskoj proizvodnji

0
275
korov
Foto: Pixabay

Borba protiv korova u organskoj proizvodnji je daleko teža, jer isključuje upotrebu sintetički proizvedenih herbicida, te je neophodan sistemski pristup. Evo i šta to podrazumeva.

Adama Sultan 1120x180

Kako bi se držao korov pod kontrolom, suzbijanje se bazira na kombinaciji agrotehničkih i mehaničkih mera. Prva od mera je pravilni plodored, odnosno smena useva. Plodoredom se menja i način obrade zemljišta, čime se sprečava širenje nekih vrsta korova, kao i nagomilavanje semena korovskih biljaka. Druga mera je pravilno đubrenje useva, čime se omogućava povećanje konkurentnosti gajenih biljaka u odnosu na korove. Pored toga, kanale, međe i neobrađene površine oko parcele treba održavati košenjem.

Sledeća mera je malčiranje biljaka. Ovo se ne odnosi samo na povrtarske kulture, već se preporučuje i malčiranje voćnjaka. Organski malč je najbolji, jer reguliše vlažnost i temperaturu zemljišta, a otežava i rast korova, te povećava organsku materiju u zemlji nakon što se razgradi.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

U povrtarstvu se korov suzbija košenjem ili okopavanjem, pre nego što se formira seme korova. Zatim, može da se suzbije gajenjem međuuseva, čime se dobija i bolja iskorišćenost prostora i veći prinosi, a smanjuje se pojava nekih bolesti ili štetočina. Odlično se pokazala i mera navodnjavanja pre sadnje. Ovo je trik da bi se isprovocirao rast korova koji se, zatim, pre sadnje glavnih kultura uklone.

PROČITAJTE I...  Zaštita uljane repice nakon setve

Solarizacija tokom leta

Tokom leta se obično sprovodi solarizacija u proizvodnji povrća i jagodičastog voća.Vlažna zemlja se prekriva prozračnom polietilskom folijom minimum četiri nedelje. U tom periodu dolazi do povećanja temperature i do 60 stepeni i stvaranja gasovitih supstanci koje dovode do uništenja korova. Zatim se folija skine, a zemlja se plitko pripremi. Preporuka je da se zaseje neki ozimi pokrovni usev. Solarizacija utiče na dostupnost nekih mineralnih hraniva, rast useva a nekad menja fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta što zavisi od povećanja temperature zemljišta i postignutog nivoa isparavanja tokom ovog procesa.

BioPlug 728x90px

Biološka sredstva

U organskoj poljoprivredi je veoma ograničen broj sredstava koji se mogu koristiti kao bioherbicidi. Pojedini preparati se prave na bazi kukuruznog glutena (subzija travne korove u fazi nicanja), ulja karanfilića, jabukovog sirćeta, cimeta i limuna. Uspeh beleži i primena slane vode, ali samo kod jednogodišnjih korova.

Referenca: PSSS
Gordana Cvetković mast.inž. za žaštitu bilja

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstStara stvar u Novom Bečeju – Manifestacija „Gospojina“ od 24. do 27. avgusta
Sledeći tekstLekovita bašta: Divizma za uporan kašalj

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime