Kontrola korova u organskoj proizvodnji

0
372
korov
Foto: Pixabay

Borba protiv korova u organskoj proizvodnji je daleko teža, jer isključuje upotrebu sintetički proizvedenih herbicida, te je neophodan sistemski pristup. Evo i šta to podrazumeva.

Adama Maganic 1120x180

Kako bi se držao korov pod kontrolom, suzbijanje se bazira na kombinaciji agrotehničkih i mehaničkih mera. Prva od mera je pravilni plodored, odnosno smena useva. Plodoredom se menja i način obrade zemljišta, čime se sprečava širenje nekih vrsta korova, kao i nagomilavanje semena korovskih biljaka. Druga mera je pravilno đubrenje useva, čime se omogućava povećanje konkurentnosti gajenih biljaka u odnosu na korove. Pored toga, kanale, međe i neobrađene površine oko parcele treba održavati košenjem.

Sledeća mera je malčiranje biljaka. Ovo se ne odnosi samo na povrtarske kulture, već se preporučuje i malčiranje voćnjaka. Organski malč je najbolji, jer reguliše vlažnost i temperaturu zemljišta, a otežava i rast korova, te povećava organsku materiju u zemlji nakon što se razgradi.

Paradajz 1120x180

U povrtarstvu se korov suzbija košenjem ili okopavanjem, pre nego što se formira seme korova. Zatim, može da se suzbije gajenjem međuuseva, čime se dobija i bolja iskorišćenost prostora i veći prinosi, a smanjuje se pojava nekih bolesti ili štetočina. Odlično se pokazala i mera navodnjavanja pre sadnje. Ovo je trik da bi se isprovocirao rast korova koji se, zatim, pre sadnje glavnih kultura uklone.

PROČITAJTE I...  Zašto je Chief®+Nicogan® proverena kombinacija u zaštiti kukuruza od korova?

Solarizacija tokom leta

Tokom leta se obično sprovodi solarizacija u proizvodnji povrća i jagodičastog voća.Vlažna zemlja se prekriva prozračnom polietilskom folijom minimum četiri nedelje. U tom periodu dolazi do povećanja temperature i do 60 stepeni i stvaranja gasovitih supstanci koje dovode do uništenja korova. Zatim se folija skine, a zemlja se plitko pripremi. Preporuka je da se zaseje neki ozimi pokrovni usev. Solarizacija utiče na dostupnost nekih mineralnih hraniva, rast useva a nekad menja fizičke, hemijske i biološke osobine zemljišta što zavisi od povećanja temperature zemljišta i postignutog nivoa isparavanja tokom ovog procesa.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Biološka sredstva

U organskoj poljoprivredi je veoma ograničen broj sredstava koji se mogu koristiti kao bioherbicidi. Pojedini preparati se prave na bazi kukuruznog glutena (subzija travne korove u fazi nicanja), ulja karanfilića, jabukovog sirćeta, cimeta i limuna. Uspeh beleži i primena slane vode, ali samo kod jednogodišnjih korova.

Referenca: PSSS
Gordana Cvetković mast.inž. za žaštitu bilja

Krompir 1120x180
Prethodni tekstStara stvar u Novom Bečeju – Manifestacija „Gospojina“ od 24. do 27. avgusta
Sledeći tekstZaštita VINOVE LOZE od sive truleži i pepelnice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime