Efikasno suzbijanje crvenog voćnog pauka u zasadima jabuka

0
771
Agrosaveti Bayer suzbijanje crvenog vocnog pauka 01

Današnja tema je suzbijanje crvene voćne grinje. Pojava crvenog pauka u zasadima jabuke je vrlo česta i javlja se skoro svake godine. Ova štetočina se hrani na listu. Sisa biljne sokove i kao posledica se javljaju blede hlorotične tačkice na listu. Boja pegica se kasnije menja, pa postaju ljubičaste i smeđe. Pri jačem napadu, listovi se suše i opadaju. Sve ovo utiče na kvalitet plodova, ali i na visinu prinosa. Takođe utiče i na formiranje rodnih pupoljaka za narednu sezonu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Za efikasno suzbijanje voćnog pauka u vašim voćnjacima, neophodno je da već tokom zimskih meseci, odnosno prilikom rezidbe, pregledate vaše voćnjake. Ukoliko je velika brojnost zimskih jaja koja se uočavaju golim okom jer su crvene boje, neophodna je primena i mineralnih ulja tokom proleća.

Kasnije, tokom vegetacije, potrebu za suzbijanjem određujemo pregledom listova. Pošto se javlja tokom cele vegetacije, potrebno je da u svakom obilasku voćnjaka, pratimo i njegovu brojnost. Ukoliko primetimo 2-3 jedinke, neophodno je pristupiti suzbijanju.

Agrosaveti Bayer suzbijanje crvenog vocnog pauka 02

Još jedna pomoćna mera je pregled slatkih sorti u voćnjaku. Crveni pauk preferira crvene i slatke sorte, tako da ih tu možemo najpre i najlakše uočiti.

PROČITAJTE I...  Pravilna primena herbicida posle nicanja kukuruza

Suzbijanje crvenog pauka insekticidom Movento

Kada primenjujemo preparat Movento, upravo ovaj prag 2-3 grinje na listu, može nam biti indikator za primenu insekticida Movento. Obzirom da Movento deluje na mlađe uzrasne stadijume i kako deluje na sintezu lipida, potrebno mu je 5-7 dana da ispolji svoj puni efekat. To za posledicu ima malo sporije delovanje na početku. Nakon primene Moventa imamo dug period delovanja. Nekih 5-7 nedelja imamo čiste voćnjake, odnosno imamo efikasnu zaštitu od crvene voćne grinje.

Za više informacija, pozivam vas da nas pratite na našoj Facebook stranici i Youtube kanalu.

Ostanimo povezani

Marija Polić

Bayer

Prethodni tekstZaštita plodova kod višnje, trešnje i koštičavog voća
Sledeći tekstProdaja ovog voća porasla za 4 puta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime