Zaštita plodova kod višnje, trešnje i koštičavog voća

0
974
Agrosaveti Bayer zastita plodova visnje i tresnje 02

Dragi proizvođači, naša Luna Sensation je dobila novo proširenje za primenu u zasadima višnje i trešnje protiv monilije. Monilija koja je jedna zaista vrlo agresivna gljivica, prourokuje sušenje cvetova i grančica ali i trulež plodova kako višnje i trešnje tako i drugog koštičavog voća.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

U slučaju nesuzbijanja, prinos se može značajno smanjiti i gubici mogu biti od 50% do 75%. Ima takvu snagu da može da prodre i u drvenaste delove tj. grane pa u slučaju jač zaraze možemo videti osušene čitave krošnje.

Za ostvarivanje zaraze neophodna je vlaga odnosno podudaranje kišnog vremena sa fazom cvetanja. Ova gljivica ulazi kroz žig tučka i tako vrši zarazu cveta. Cvet se suši, a zaraza dalje nastavlja da se širi preko peteljke na letoraste koji se takođe suše i savijaju.

Agrosaveti Bayer zastita plodova visnje i tresnje 01

Zaštita plodova

Trulež plodova se javlja malo kasnije, odnosno u periodu sazrevanja. Plodovi trule i postaju mumificirani i na njima se javlja vrlo jasna sporulacija u vidu koncentričnih krugova, koju lako prepoznajete.

Kada imamo obako opasnog patogena, postavlja se pitanje šta da radimo da ne dođe do infekcije? Primena fungicida je jedna od najvažnijih mera. Pratimo vegetaciju i na početku cvetanja, u fazi belih kokica i bar 20% do 25% otvorenih cvetova krećemo sa prvim tretmanomfungicida Luna Sensation. Zavisno od vremenskih uslova, odnosno ukoliko imamo hladno i kišovito vreme, pa se period cvetanja razvuče, potrebno je uraditi i rugi tretman u fazi punog cvetanja kada imamo 100% otvorenih cvetova.

PROČITAJTE I...  Deponija višanja

Zaštitu plodova vršimo na početku zrenja pa do zrelih plodova. Nakon primene Luna Sensation, već posle 7 dana možemo da beremo plodove.

Ovakvim planom zaštite dobijamo kvalitetne i zdrave plodove višnje koji će se bolje skladištiti. Naš savet jeste da idete sa dozom od 0,35l/ha u 1000 litara vode.

Sa Lunom ste sigurni jer snagom dve aktivne materije uspevamo da rešimo moniliju. Ukupan broj tretmana za primenu Luna Sensation jeste dva puta tokom vegetacije.

Marija Polić

Bayer

Prethodni tekstNaučni skup u čast Đorđu Radiću rodonačelniku savremene poljoprivrede
Sledeći tekstEfikasno suzbijanje crvenog voćnog pauka u zasadima jabuka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime