NOVA strategija za suzbijanje KRVAVE VAŠI u zasadima JABUKE

0
1625

U Brestoviku u zasadu jabuke starom preko 40 godina uočena je ogromna populacija krvave vaši. Upravo na ovoj lokaciji urađen je ogled, odnosno primena nove strategije za suzbijanje krvave vaši sa insekticidima Sivanto Prime i Movento. Ovo su rezultati.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Zasad jabuke se u trenutku snimanja nalazio u fenofazi porasta plodova, kada su plodovi veličine 30-40 mm. Prema rečima Marije Kolundžije, savetodavca za zaštitu bilja u voćarstvu u 2021. godini vegetacija je nešto kasnije krenula, a zbog promena temperature fenofaze su duže trajale.

„Što se tiče zasada u kojem se trenutno nalazimo, a koji je star preko 40 godina i na kojem je rađen ogled, imali smo veliku populaciju krvave vaši u ranijim godinama. S početka vegetacije mogli smo da vidimo prezimele larve krvave vaši u nivou korenovog vrata ili na samom stablu na mestima preseka, šupljina, pucanja stabla“, kaže Marija.

jabuka krvava vas
Foto: Bayer

„Od početka vegetacije pratili smo kretanje prezimljujuće larve i u fenofazi roze pupoljaka primenjen je preparat Sivanto Prime kako bi se smanjio broj larvi i populacija krvave vaši. Efikasnost preparata Sivanto Prime i delovanje na prezimljujuće forme krvave vaši mogu da kažem da su više nego dobri“, kaže Marija.

PROČITAJTE I...  Zaštita KRUŠKE PRED BERBU sprečava naglo propadanje zrelih plodova

„Zatim, u fenofazi precvetavanja primenjen je preparat Movento uz dodatak mineralnog ulja koje mu poboljšava prijanjanje, ulaz u list i kasnije njegovu translokaciju (pokretljivost) kroz list. Preparat Movento je delovao na različite stadijume larve krvave vaši i zbog toga nije došlo do formiranja novih kolonija i stvaranja vunastih prevlaka koje bi bile zaštita za delovanje krvave vaši“, navodi Marija.

„U ovom zasadu smo imali ogromnu populaciju, jer je zasad star i sa puno preseka, puno različitih šupljina i skrivenih mesta za sakrivanje krvavih vaši i upravo smo iz tog razloga drugi tretman Movento-m odradili 15-20 dana nakon prvog tretmana. Kao rezultat dobili smo da nemamo novu populaciju krvave vaši, da ih nemamo na granama, na mlađim delovima, kao ni u gornjem delu krošnje“, objašnjava Marija.

Prema njenim rečima, u ovakvom zasadu koji ima više od 40 godina, gde je sam životni vek jabuke već gotovo završen, sa primenom ove strategije došlo se do rezultata da u drugom delu vegetacije ne postoji problem sa ekonomski veoma značajnom štetočinom kao što je krvava vaš.

PROČITAJTE I...  Kupus na udaru pamukove sovice: Sprečite larve da se ubuše u glavice

Strategija protiv krvave vaši u zasadima jabuke

SIVANTO PRIME
(primena u fenofazi rozih pupoljaka)
+
MOVENTO
(primena u fenofazi precvetavanja i drugi tretman nakon 15-20 dana)

 

Sagovornice: Marija Polić, Bayer i Marija Kolundžija, savetodavac za zaštitu bilja u voćarstvu

Kompanija Bayer

Prethodni tekstSanja Bugarski: Proizvođači mleka u Srbiji bankrotirali
Sledeći tekstSuzbijanje korova plamenom u organskoj proizvodnji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime