Sanja Bugarski: Proizvođači mleka u Srbiji bankrotirali

0
1467
Agrosaveti---farma-krava---Sakule---03

Proizvođači mleka u Srbiji su bankrotirali i banke mogu da počnu da im plene imovinu, jer proizvodnja jedne litre mleka košta 75 dinara, a ono se otkupljuje po 32-33 dinara (na jugu zemlje još i manje, po 28 dinara) – kaže predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski. Privrednici predlažu konkretne mere da se zaustavi pad stočarske proizvodnje.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene energenata, hrane za životinje, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane poslednjih dve i po godine. Ova poskupljenja pogodila su sve grane stočarstva, pa i mlečno govedarstvo. Sa druge strane, mleko se trenutno otkupljuje od farmera po 32-33 dinara po litru, što ni izbliza ne pokriva troškove.

Kako kaže Sanja Bugarski, otkupljivači, među kojima je najveći „Imlek“, umesto da podignu otkupnu cenu mleka, dodeljuju odabranim proizvođačima pomoć za setvu „kao da su proizvođači socijalni slučajevi“.

Magnetic 1120x185px

„Kada je država u jesen prošle godine podigla premiju sa sedam na deset dinara, otkupljivači su povećali cenu za dinar-dva. Proizvođači mleka nisu na ivici egzistencije, nego su bankrotirali i banke mogu da dođu po imovinu na koju je stavljena hipoteka zbog kredita da bi se finansirala proizvodnja“, kaže Bugarski i dodaje: „Nikad nije bila veća arogancija prerađivača prema proizvođačima mleka. Tamo gde prestaje logika, počinje Srbija“.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Gradini kod Sombora

Nema viškova mleka

Ona je istakla da su 2015. godine otkupljivači plaćali litar mleka 45 dinara, a da je danas cena za oko 30 odsto manja. Proizvođači mleka ne mogu da se izbore za veće cene ni bojkotom predaje mleka, jer se „umešala politika“. Ništa nije realizovano, kako kaže, ni mera koje su bile dogovorene sa, „sada bivšom premijerkom Anom Brnabić „.

ExelGrow Adama 1120x180

„Farme krava se gase i u Srbiji sada nema viškova mleka, a tri sušare, od kojih jedna u vlasništvu ‘Imleka’ su zatvorene i niko ne proizvodi mleko u prahu, pa je država zbog ukrajinske krize i obezbeđenja mleka u prahu za zalihe morala da uveze taj proizvod iz inostranstva“, rekla je Bugarski. Dodala je da je to bila prilika da se strane kompanije oslobode tog proizvoda za koji u Srbiji niko nije našao interes da ga proizvodi.

Šta su konkretna rešenja za probleme u stočarstvu?

Što se tiče mlečnog govedarstva, Bugarski kaže da bi rešenje moglo da bude osnivanje Nacionalnog udruženja proizvođača mleka koje bi imalo jaču moć i veći autoritet u borbi sa otkupljivačima. Pored ovog sektora u stočarstvu, ugroženi su i drugi. Na ivici egzistencije su i uzgajivači svinja, a slika nije sjajna ni u živinarstvu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Na sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije, koja se održala pre par dana i na kojoj je analizirana situacija u stočarstvu na kraju prvog kvartala ove godine, privrednici su izneli na sto nekoliko konkretnih predloga.

PROČITAJTE I...  Angus goveda prilika za srpsko stočarstvo?

Privrednici su predložili da se preispitaju zalihe kukuruza i svih žitarica i uljarica neophodnih za proizvodnju hrane za životinje i utvrde potrebne količine za domaće tržište. Takođe, predloženo je da se smanje stope PDV-a na sve proizvode koji se koriste u ishrani životinja i podstakne rešavanje akciza za energente koji se koriste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Pored toga, predloženo je da uspostavi sistem prioritetnog pristupa robnim rezervama kukuruza kako bi se stabilizovala stočarska proizvodnja u Srbiji.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Zaključeno je da će biti formirane sektorske radne grupe koje će pripremiti sve predloge rešenja za Vladu Srbije, a za prevazilaženje aktuelne situacije u stočarstvu.

Izvori: N1 / Agronews

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstZašto je zaštita SOJE od korova posle setve, a pre nicanja iz godine u godinu sve važnija?
Sledeći tekstNOVA strategija za suzbijanje KRVAVE VAŠI u zasadima JABUKE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime