Mladi zasad jabuka u Kniću

0
663
Agrosaveti---zasad-jabuka---Knic---02

Retko nailazimo na mlade ljude koji žive u gradu, a svoju budućnost ipak vide na selu. Jedan od njih je Stefan Veličković koji živi u Kragujevcu, ali je u rodnom selu Grabovac kod Knića podigao mladi zasad jabuka. Kako kaže, tu je odrastao, selo voli, a u voćarstvu vidi perspektivu.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Već nekoliko godina unazad imam želju da zasadim voćnjak, a prošle godine u proleće sam u tome i uspeo. Nije reč o nekoj porodičnoj tradiciji, već je to moja želja. Osim toga, video sam da je sad voćarstvo perspektivno, te sam se odlučio i ja na taj korak.” – priča nam Stefan.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Kada je razmišljao koju voćnu vrstu da izabere, ugledao se na ljude oko sebe, te izabrao jabuku.  Podigao je za početak jedan hektar, a od sortimenta je zastupljena gala.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

 

“Za galu sam se odlučio zato što stiže prva. Bere se u avgustu, a tada je i cena dobra. Ovde ima 3940 sadnica, primilo se 98%. Uradio sam dobru pripremu zemljišta, nahranio zemlju, te je sve urađeno kako treba.” – ističe naš domaćin.

Banner_728x90

Agrosaveti---zasad-jabuka---Knic---01

Inače, ova parcela je osunčana tokom čitavog dana, te je zato Stefan i izabrao crvenu sortu.

Biofor baner 728x90

Čim mu vreme to dozvoli podićiće i stubove, i protivgradnu mrežu, a izgradio je i veliku akumulaciju za navodnjavanje.

PROČITAJTE I...  Opština Knić pomaže mladim poljoprivrednicima

U PLANU UDRUŽIVANJE

Ovde u Grabovcu već ima nekoliko savremenih voćnjaka, što našem domaćinu uliva nadu da će u nekoj skorijoj budućnosti imati sa kim i da se udruži. Naš domaćin smatra da je voćarstvo perspektiva ovog kraja, te velike nade polaže u neka buduća vremena.

“Ja se nadam da će u budućnosti ovde biti oformljena zadruga, jer ima ljudi koji su podigli zasad jabuka, imaju navodnjavanje, mreže,… Tako da ću imati sa kim da se udružim, kako bismo bili ozbiljniji na tržištu.” – kaže Stefan.

Inače, opština Knić je kroz konkurse podržala mlade poljoprivrednike, a i Stefan je zahvaljujući podsticajima kupio ove stubove. On se neće zaustaviti samo na jednom hektaru koliko sad ima, već razmišlja o proširenju kako bi dodatno uozbiljio svoju voćarsku proizvodnju.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime