Primena KOMPOSTA u proizvodnji JAGODA

0
3237

Pocerinski kraj je svima dobro poznat po proizvodnji jagoda. Iako sada nije sezona, naša ekipa je posetila jednog mladog proizvođača iz sela Varna. Povod je bila primena komposta za poboljšanje strukture zemljišta na kojem se proizvodi jagoda. Naime, u Šapcu javno komunalno preduzeće od 2017. godine prikuplja zeleni otpad koji se kasnije kompostira. Od svega toga uspešno je proizveden izuzetan kompost primenjiv u različitim poljoprivrednim proizvodnjama.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Zeleni otpad, trava, granje, lišće, to je bila jedna velika količina zelenog otpada sa kojom sam se uhvatila u koštac. Bilo je oko 3000 tona zelenog otpada od aprila do novembra koje je gradsko zelenilo prikupilo, te smo primenili tehnologiju kompostiranja.”  – kaže Danijela Gavrić koja je vodila čitav projekat kompostiranja.

Kako nam je rekla Danijela Gavrić, koja je inače bila idejni tvorac svega ovoga, od 3000 tona zelenog otpada, dobijeno je 900 tona kvalitetnog organskog đubriva.

Magnetic 1120x185px

“Dobili smo kompost koji ima 6-7% organske materije, nizak procenat azota. Odnos ugljenika i azota u kompostu mora biti 1:20. Bio je prisutan i veliki procenat kalijuma i fosfora, takođe dostupan kreč, a ph vrednost je bila između 7 i 8.” – kaže Danijela.

PROČITAJTE I...  Povrtarsko - voćarska proizvodnja u selu Radenković

Rezultati primene komposta u jagodama

A upravo je taj kompost koji je proizvelo javno komunalno preduzeće iz Šapca, primenjen kod mnogih poljoprivrednih proizvođača, pa i kod našeg domaćina Filipa Karića iz Varne. Naravno, pre svega je urađena analiza zemljišta koja je pokazala da je ono slabo humusno, čak ispod 2%, kao i da je izuzetno kiselo.

ExelGrow Adama 1120x180

“Sadnja je bila jesenas, u oktobru. To je kasna sadnja, nije optimalna, ali želeo sam da primenim neke nove tehnologije, kao što je upotreba komposta. Reč je o kvalitetnom kompostu koji sam upotrebio zbog te kasne sadnje, kako bi poboljšao strukturu zemljišta. Kompost smo koristili u agrotehničkim pripremama zemljišta. Kompost je zafreziran u zemljište, te je on kasnije skupljen u bankove, kako bi bio što dostupniji biljkama. Jako sam zadovoljan prirastom u tako kasnoj sadnji jagoda. Mislim da je samo ukorenjavanje bilo bolje, a kada se biljka ukoreni ona počinje da vuče tu hranu i da napreduje.” – kaže Filip Karić iz Varne.

“Glavni cilj nam je bio da vratimo organsku materiju zemljištu, jer je ona izrazito deficitarna. Nje nema u mineralnim đubrivima, a biljkama je ona neophodna.” – ističe Danijela.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Primena-komposta-u-proizvodnji-jagoda---01

Osim analize zemljišta, pre primene komposta potrebno je voditi računa i o kojoj biljnoj vrsti se radi, jer nisu sve jednako zahtevne. I komunalno preduzeće je dobilo nekoliko gomila komposta različitog sastava, te se ono kupuje na osnovu analize zemljišta. Nju radi  šabačka Poljoprivredna stručna služba, i odabira biljne proizvodnje, ističe Danijela. Priča iz Šapca je jedan pozitivan primer kako se na pravi način može iskoristiti zeleni otpad kako bi se dobilo organsko đubrivo tako neophodno svim poljoprivrednim proizvođačima.

Prethodni tekstSeoski turizam u Braničevu: Etno selo „La Salaš“
Sledeći tekstPrijavite se za BESPLATAN nastup na NS Poljoprivrednom sajmu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime